Ясен Тодоров: Не сме удобни на някого и се цели смяна на личния състав на ВСС

OFFNews 22 април 2015 в 10:43 3297 1

Снимка БГНЕС

Съкращаването на мандата на Висшия съдебен съвет от 5 на 3 години ще го постави в абсолютна зависимост от изпълнителната и законодателната власт, защото при един парламент с пълен мандат два пъти ще трябва да се променя състава. Не е проблем на държавата дали този състав ще си тръгне през 2015 или през 2017 година. Това обяви членът на ВСС и председател на етичната комисия Ясен Тодоров преди редовното заседание на съвета.

"Същността на реформата и по-доброто правосъдие не е в смяната на личния състав на този ВСС", коментира Тодоров. Според него са нужни промени в процесуалните закони, за да има по-бързо и по-справедливо правосъдие.

Кадровиците на Темида все още нямат единно становище по заявената от премиера готовност за конституционни промени, с които да стартира съдебната реформа, а ВСС да се разпусне предсрочно.  "Промените в законите и в Конституцията са работа на законодателя. Те са големи хора, мъдри.", посочи магистратът.

Според Тодоров по-важни за реформата са промените в процесуалните закони, които "да развържат ръцете" на съдиите и ВСС е изразил становището си по въпроса още през ноември и декември 2014 г.

Магистратът напомни, че са предложили промени в Закона за съдебната власт преди две години, но „никой не си мръднал пръста" да ги придвижи от правосъдното министерство към НС. "Ние всички сме хора юристи, няма да останем без работа. Никой не е дошъл тук, за да е вечен. Това е мандат - все някога има край", каза още Тодоров и повтори, че не го притеснява и че членове не могат да повтарят мандата.

Запитан защо реформата се върти около смяната на персоналния състав на ВСС, той каза: "Може би сме неудобни на някого. Аз лично за себе си мога да гарантирам, че си върша работата най-добросъвестно."

Промените в състава на ВСС започват да приличат от филм на сериал, заяви преди началото на заседанието на ВСС председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той определи предлаганите промени в Конституцията като намерения.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев също бе лаконичен в коментарите си по заявената от премиера готовност за конституционни промени, с които да стартира съдебната реформа, а ВСС да се разпусне предсрочно.  "Не мога да коментирам, но трябва добре да се обсъди дали мандатът на ВСС трябва да бъде 3 години, тъй като един колективен орган в рамките на 3 години не е ясно дали ще изпълнява ефективно своята работа", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews