ВКС прати делото срещу Веселин Пенгезов във Военен съд-Пловдив

OFFNews 13 май 2015 в 15:36 4566 1

Върховният касационен съд (ВКС) е изпратил делото срещу бившия шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов във Военния съд в Пловдив. Причината е, че всички военни съдии от София са си направили отвод по делото, съобщава "Правен свят".

Според юристи може да има проблеми с разглеждането на производството на втора инстанция, тъй като има само един Военно-апелативен съд (ВоАС) в страната, двама от обвиняемите по делото са били негови председатели, а трети - заместник-председател.

Пенгезов, Петков, бившият ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева и още петима души са обвинени за присвояване на пари по програма ОПАК.

На съд са предадени още бившият зам.-шеф на ВоАС Владимир Димитров, изпълнителният директор на фирма "Атлас Консултинг" Атина Мавридис, Петя Гергова, която беше пресаташе на ВоАС, Людмил Симеонов и Крум Симеонов – баща и син, изпълнители по проекта.

Обвинението е за деклариране на невярна информация от Петков, като представляващ Военно-апелативния съд, пред Управителния орган на ОПАК в Министерството на финансите във връзка с изпълнението на проекта: "Информационна система за прозрачност във военните съдилища", който е финансиран безвъзмездно с евросредства. Неверните сведения според обвинението касаят начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители по проекта. Петков е обвинен като извършител, а останалите – като помагачи.

След съгласуване с бившия ръководител на Дирекция ОПАК - Мария Дивизиева, по указание на ген. Веселин Пенгезов, останалите обвиняеми са оформили документация със задна дата за проведени обществени поръчки за избор на изпълнители по проекта. Всичко това обаче е само на документи, на практика такива ОП не са проведени.

На Пенгезов, Петков, Мария Дивизиева и другите петима души им е повдигната обвинение за предадени неверни сведения за получаване на кредит от търговец или от управляващ юридическо лице. 

Петков и Пенгезов са обвинени за съучастие в присвояване на 42 217 лв., получени като възнаграждение за изпълнител по същия проект на ОПАК. Срещу Пенгезов, който е бивш шеф и на ВоАС има обвинение и за престъпление по служба. То е за сключени в периода 28.10.2008 – 09.06.2009 г. граждански договори с IT-специалисти по проекта, в нарушение на разпоредбите на Закона за обществени поръчки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!