Пенгезов се кандидатира за шефски пост в съда

OFFNews 23 май 2014 в 08:24 2567 1

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Разследването по аферата започва с постановление на Софийска градска прокуратура от 3 септември 2010 г.

Въпреки отстраняването му от системата, Веселин Пенгезов се кандидатира за председател на Софийския апелативен съд. Вчера той внесе документи за предстоящия конкурс във ВСС.

"Отстраняването ми е временно – до приключване на наказателното производство срещу мен. Аз обаче не съм загубил статута си на съдия и няма никаква пречка да се кандидатирам за поста", каза Пенгезов пред "Преса".

Крайният срок за подаване на документи е днес. Въпреки че магистрати сочеха като фаворит в надпреварата за САС зам.-шефката на Софийския градски съд Богдана Желявска, тя няма да се кандидатира за поста. Документи за конкурса обаче се канел да подаде бившият председател на СГС Светлин Михайлов. Най-вероятно до избор няма да се стигне, смятат членове на ВСС. За този вот се искат минимум 13 гласа "за".

Мандатът на Пенгезов като председател на Софийския апелативен съд изтича през юни, той има право на втори. ВСС обаче го отстрани от системата, след като му бяха повдигнати обвинения за длъжностни престъпления при изпълнението на проект по ОПАК за военните съдилища през 2009 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови