ОЛАФ е в София, за да разследва Пенгезов и Дивизиева

OFFNews 11 юни 2014 в 18:35 3410 0

Снимка ec.europa.eu

Екип на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е в София, за да разследва съдия Веселин Пенгезов, съобщава онлайн изданието Europolitics.

Според източници от Брюксел, експертите на ОЛАФ ще разменят с българската прокуратура документи и доказателства, които притежават.

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов бе обвинен заедно с началника на Военния апелативен съд Петър Петков в присвояване на европейски средства във връзка с проект за 375 000 евро. Двамата временно са отстранени от позициите им.

Разследването ще обхване и Мария Дивизиева - началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски. Дивизиева, която е бивш шеф на управляващия орган на ОПАК (Оперативна програма „Административен капацитет”), е обвинена, че е дала неверни сведения по случая, пише Europolitics.

Тя определя обвиненията като „едно голямо недоразумение”.

Разследването срещу Пенгезов започва още през 2008 г. Тогава той беше председател на Военния апелативен съд в София и отговаря за проекта по модернизацията на електронната информационна система на съда, който е извършван с финансиране от ЕС. Проектът по-късно е поет от наследника на Пенгезов – Петков.

Пенгезов е обвинен в длъжностно престъпление - според прокуратурата той е нарушил сериозно правилата за организиране на обществени поръчки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови