ВКС отмени присъдата на Цветанов и върна делото за ново разглеждане

OFFNews 19 юни 2015 в 17:05 3256 15

Върховният касационен съд (ВКС) върна делото срещу Цветан Цветанов за ново разглеждане от Софийския апелативен съд (САС). 

С това върховните съдии уважиха жалбата на бившия вътрешен министър срещу решението, с което беше потвърдена осъдителната му 4-годишна присъда и отмени решението на предходния съд.

Касационният състав е приел, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от НПК.

Решението е подписано с особено мнение на съдия Начева, която счита, че не е допуснато няма подобно основание. 

На 9 февруари 2015 година Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП – Велико Търново, Орлин Тодоров.

По това обвинение Цветанов получи 4 години затвор на първа инстанция. Според мотивите на Софийския градски съд (СГС) Цветанов е осуетил разследване срещу антитерориста в продължение на една година.

ВКС връща делото, след като препоръчителният едномесечен срок за произнасяне беше изтекъл. Преди дни в коментар под статия в сайта "Правен свят" се появи анонимен коментар, в който се обяснява, че е в ход план за оневиняването на Цветанов и това, че преди местните избори няма как да бъде произнесена осъдителна присъда срещу депутата от ГЕРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!