Втора инстанция потвърди 4 години за Цветанов

Юлиан Христов, Ива Оприкова Последна промяна на 09 февруари 2015 в 16:57 19846 43

Втора инстанция потвърди 4 години за Цветанов

Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП – Велико Търново, Орлин Тодоров.

По това обвинение Цветанов получи 4 години затвор на първа инстанция. Според мотивите на Софийския градски съд (СГС) Цветанов е осуетил разследване срещу антитерориста в продължение на една година.

Според Апелативния съд присъдата на първа инстанция е постановена при “обективно, всестранно и пълно изясняване на фактическата обстановка по делото”.

По делото е предоставена справка от председателя на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), от която се установява, че инкриминираните 6 искания за използване на СРС са единствените, които Цветанов е отказал през целия си мандат като министър.

Съдиите отхвърлят твърденията на защитата на Цветанов за това, че първата съдебна инстанция не е проявила безпристрастност. Причината за твърдението на адвокат Менко Менков е отказът на съдия Тони Гетов да си направи отвод, заради твърдения в медиите, че бил в близки отношения с бащата на бившия министър. Според Апелативния съд обаче няма основания да се приеме, че „професионалният съдия е бил пряко или непряко заинтересован от изхода на делото”.

В мотивите се казва: 

Настоящият състав намира, че първоинстанционният съд е изградил изводите си от фактическа страна въз основа на критичен и задълбочен анализ на събраните по делото доказателства. Не се констатират пороци при формиране на вътрешното убеждение на решаващия съдебен състав, като фактическите изводи са изведени при изискуемото от закона, подчинено на правната и формална логика обсъждане на доказателствените средства поотделно и в тяхната съвкупност. Първостепенният съд е изложил мотивирани съображения по отношение кредитирането на доказателствените източници, обсъждайки противоречията между тях.

Съдът приема като неоснователни твърденията на адвоката на Цветанов за това, че той отказал да подпише разрешенията за СРС по съвет на тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев. Според съдиите даването на съвет няма правно значение по въпроси, които са от компетенцията на министъра и за които той носи персонална наказателна отговорност.

Съдът приема като неоснователни твърденията на адвоката на Цветанов за това, че той отказал да подпише разрешенията за СРС по съвет на тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев. Според съдиите даването на съвет няма правно значение по въпроси, които са от компетенцията на министъра и за които той носи персонална наказателна отговорност. В решението се казва още, че с отказа да изпълни разпореждане на орган на съдебната власт, Цветанов се е намесил в разделението на властите и е „присвоил чужди правомощия от различна на неговата сфера на компетентност“:

Въззивният съд застъпва становището, че подсъдимият в случая изпълнява ролята на законова трансмисия, за препредаване за изпълнение на волята на органите по разследване и съдебен контрол и законът не му е дал правна възможност за ревизия на тези актове. Но без неговото властническо волеизявление не е възможно да продължи процеса по разкриване и доказване на престъплението и именно това се е случило в конкретния случай, тъй като органите на съдебната власт не са получили правна възможност да продължат ефективно разследването си и доказването на предполагаемо извършените престъпления.

Съдът отхвърля и аргументите на защитата за това, че все пак и други министри преди Цветанов са отказвали да подписват разрешения за СРС. Според съдиите освен, че отговорността, която носи Цветанов, е лична, лишено от правно значение е това каква е дейността на други министри на вътрешните работи, защото от нея не може да се прави оценка за действията на конкретния подсъдим, нито пък обратното.

„С други думи, това че в хилядолетната човешка история са се извършвали убийства, не е аргумент срещу наказателното преследване на това престъпление, а дори напротив. Съдът се занимава, той е сезиран само с наказуемата дейност на този подсъдим съгласно обвинението и не може да изследва твърдения за подобна или идентична дейност на други евентуални извършители“, е записано още в решението.

Според съдиите в този случай Цветанов е проявил бездействие като не е изпълнил задълженията си по закон. Нещо повече, той изрично е отказал да извърши това действие, след като е написал и разпореждане "Не", с което е „демонстрирал и легитимирал изрично намерението си за бездействие и съответно неизпълнение изобщо на законовото си задължение“. Тези действия на Цветанов са попречили в разследването срещу Тодоров, при условие, че разследващите са сметнали, че единственият начин за разследване и провеждане на ефективно наказателно преследване е именно подслушването на телефоните му. Причината е, че по това време той е бил действащ служител на МВР и е бил добре запознат с оперативните способи за събиране на информация.

Съдът е категоричен: 

По същество обаче, с бездействието си и пропускане на длъжностите си по служба, подсъдимият Цветанов е осъществил незаконен контрол над действията на разследващите органи. В една правова държава това е недопустимо и симптоматично за пренебрегването на принципа за разделение на властите, за фаворизирането на една власт за сметка на друга и в крайна сметка за елиминиране на принципите на демократичното управление като цяло.

Съдиите са категорични, че Цветанов умишлено е отказал да разпише СРС-та, с цел да избави Орлин Тодоров от наказателно преследване. Те се аргументират с факта, че Цветанов има висше образование и с базови правни познания, „поне със сигурност с такива, достъпни за всеки вменяем български гражданин“.

За OFFNews.bg адвокат Менков обяви, че ще обжалва присъдата пред Върховния касационен съд.

"Считам, че мотивите на съда имат изцяло политически привкус. Това, че един министър е отказал разпореждане за СРС, не може да бъде престъпление. Министърът на вътрешните работи не може да бъде субект на това престъпление против правосъдието. Защо магистратите отхвърлиха повторно да бъде разпитан допуснатия от тях свидетел - бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев?. Решението им е тенденциозно, както и публикациите в медиите. За г-н Цветанов не беше осигурен справедлив съдебен процес още на първа инстанция", обяви Менков.  Адвокатът на Цветанов се оплака, че не е чул аргументи за заличаването на този свидетел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2015 в 21:20

№ 44-Кой ти каза ,че не вярваме за Костинброд?Вярваме и още как.Половината от гласовете за гЕрП са "купен вот"!И там беше една тъмна мъгла-бсп открили бюлетините разпределени и надписани в кашони ,а шефа на печатницата бил приятел с бОрисов.Но нали бсп и гЕрП са едно и също,бсп-фалшиво ляво,герП -фалшиво дясно и похватите на избори са едни и същи.Купуват циганските гласове за по 50 лв.в кибритени кутийки-спомняте ли си тази историйка...Цвъко вярно е "строителят"на партия гЕрП по поръчка на генералите от ДС и много добре финансиран за тази цел от една фондация на Цв.Бориславова и Иво Прокопиев /фондация за подкрепа на демокрацията в България/...да се чудиш каква демокрация подкрепят...

10.02 2015 в 15:36

Чукча не читатель чукча писатель :)
цецомобилите доказано не могат да подслушват, но размерите на подслушването били съизмерими с Русия... :)
Плащат ли ви наистина да пишете такива безмозъчни глупости ?

Кръв пикаете че никой не повярва на лъжите Костиброд и активните мероприятия срещу ЦвЦв

10.02 2015 в 14:36

А кога ще видим осъденият и на втора инстанция престъпник облечен в райе да ни помахва иззад решетките?

10.02 2015 в 11:19

Цецко, момче, давай делото по-бързичко, да има време Чехльо да те помилва. Че ритнат ли го от стола- лошо.

10.02 2015 в 10:08

Задкулисието,кукловодите в България -това е ДС,вечно жива,за съжаление.Проектите на ДС/и нейните генерали/са перфектни.ДС управлява политиката в България от преврата за свалянето на Живков до днес...с малки изключения/1997-2001/,когато ченгетата от дпс останаха извън властта.После опитаха да създадат и други партии ,и забележете все в дясното пространство-като РЗС например."атака" също е рожба на ДС-да засилва влиянието на дпс сред българите мюсулмани.Така създадоха и най-успешния си проект уж дясната партия гЕрП.Така с помощта на ошашавения електорат ,ДС успя да смаже истинската дясна политика в България.Така,че ДС има влияние на всякъде-Цв.Цв.ще го оправдаят накрая...

10.02 2015 в 00:52

Остави личноста Сугарев, а прочети фактите в статията, които никой не оспорва, и са част от публични изказвания.

10.02 2015 в 00:09

mav, за този Сугарев ли ми говориш? http://btvnovinite.bg/article/1087487372-Edvin_Sugarev_Borisov_tryabva_da_podade_ostavka_zaradi_zavisimostite_ot_svoeto_ minalo.html

Този и мустакатата му дружка Евгени Михайлов плюс агентите на ДС Георги Марков и Юлий Москов, моля те само тях не ми давай какво са изфабрикували, че ми става лошо.
Вие не разбрахте ли, че от ГЕРБ са по големи комунисти и от БСП и постоянно ви втълпяват едни и същи глупости, които след това повтаряте. "Това било доказано, че не е така, а е било червена пропаганда" и дотук с аргументацията ви. Не, всичко, за което Цв.Цв. е съден са факти. Изчакайте още десетина години и тогава манипулирайте, тъй като все още помним. Помним как семейната приятелка на Цв.Цв. написа инструкции, как да се манипулират статистиките за СРС и достъп до трафични данни така, че те да намалеят с пъти, а обществото да загуби представа за реалните, сравними с Русия, мащаби на подслушването в България... Помним и цецомобилите, помним му и целия манат като шеф на МВР, който беше белязан с четене на СРС-та от трибуната на Парламента... и има статистики, които дребни душици като Сугарев и Михайлов не могат да изманипулират, когато Цв.Цв. управляваше силовото министерство, докато употребата на СРС и достъпът до трафични данни в България растеше с всяка година... Помним и изказванията на агент Буда, че е напълно нормално всеки да бъде подслушван и т.н. Изчакайте още десетина години и тогава замазвайте истината, сега е поне на Цв.Цв му е време да посети бай Ставри.

09.02 2015 в 23:15

И по конкретно :
http://www.faktor.bg/petak-13/20852-strategii-na-ohulvaneto-i-omaskaryavaneto-sluchayat-tzvetan-tzvetanov.html

09.02 2015 в 23:10

Сега гледайте, как преди ВКС да се произнесе ще се намери мега по скандалното дело и друг бушон ще изгори.

Приятно гледане.

09.02 2015 в 23:03

А да припомним ли че именно в "ренесанса" както го наричате на подслушванията , което се доказа че е абсолютна червена тъпа пропаганда и лъжа, се оказа че всички компромати са.. единствено и само срещу ГЕРБ.
Да припомним ли самозаписалия се М.Найденов при ББ ??
и т.н. и т.н..
Та ис ега.. пак се оказа - ЦвЦв е осъден заради ОТКАЗ и то по дело което е осъден въпросния О.Тодоров точно при Цв Цв.
А другото обвинение - за прословутите 50 хил . обезщетение ?
Ако не бяха изплатени , щяха да го осъдят че не спазва закона, а се оказа подсъдим и за това :)
Аз ли съм малоумен, или се оказва че...
Цв Цв е осъден за това че си е върши работата и спазва закона ?
Не разбирам.