Висшият адвокатски съвет: Иван Гешев не е за главен прокурор

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2019 в 16:29 7813 3

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) счита, че Иван Гешев не притежава нужните качествата, за да може отговорно, професионално, безпристрастно, справедливо и при спазване на принципа на законност и на върховенство на правото да осъществява функциите на главен прокурор на България. Това е становището на съвета.

ВАдС намира за абсолютно неприемливи и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата разбиранията на кандидата, отразени в концепцията му, че липсата на справедливост “няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона”, съчетана с идеята на кандидата за промени в Наказателния процес, който бил твърде формален. Справедливост има само там, където законът се прилага точно и еднакво спрямо всички и където процесуалният закон е гаранция за нейното постигане, са категорични от ВАдС.

Според адвокатите в концепцията на Гешев дори не е спомената адвокатурата, нито е разпозната и отчетена нейната роля в защитата на правата и законните интереси на гражданите. „Изразеното публично становище на г-н Гешев, че адвокатът “взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината”, е абсолютно неприемливо.

В становището се казва още, че няма правова държава там, където няма гарантирано право на защита. Няма ли професионална защита, каквато по конституция се осъществява от адвокатурата, няма гаранции за прилагане на презумпцията за невиновност, нито за справедлив процес.

Иван Гешев не е подходящ за поста и защото в публичните му изяви се съдържат обвинения срещу граждани и твърдения за извършени от тях престъпления, което е недопустимо.

От ВАдС призовават Висшия съдебен съвет да прекрати сегашната и да насрочи нова процедура за избор на главен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11841

2

трафоПОСТ

18.09 2019 в 23:20

Начи, аз съм против, толкова строго да го съдим човека. Мисля, че за нощен пазач в МОЛ става идеално. Млад, здрав, идеален ще е.