ВАС отмени защитената зона ''Залив Корал''

OFFNews 28 юни 2024 в 16:47 3308 3

Залив Корал - защитена територия от 2022 г.

Снимка Сирма Мишева & Атанас Русев

Защитената територия "Залив Корал"

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил заповед от 7 юли 2022 г. на министъра на околната среда и водите (тогава Борислав Сандов), с която бе обявено създаването на защитена зона „Залив Корал“, съобщи от партия "Зелено движение".

Сега ВАС е отменил предходно решение - на тричленен състав, с което жалбите на фирмите „Кортекс Трейдинг" АД и „Фантазия 5" ООД (съответно на община Царево и на Национална асоциация „Българско черноморие“) бяха отхвърлени, предаде в. "Сега".

От "Зелено движение" съобщават, че докладчик по делото е Анелия Ананиева, която първоначално е командирована във ВАС от предходния председател Георги Колев. Тя печели конкурс за титуляр по-малко от година след това, но такива конкурси "масово се печелят от съдии, които вече са командировани във ВАС".

От партията припомнят, че Ананиева е била докладчик и по делото за имението на Румен Гайтански-Вълка в държавно ловно стопанство "Искър".

Защитената местност „Залив Корал” бе едва третата морска защитена територия у нас след резерват „Калиакра” (1941 г.) и защитена местност „Пясъчна банка Кокетрайс” (2001 г.). В границите на 1320 дка трябваше се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите вида китоподобни.

В границата на защитената местност се забраняваше:

- навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март;

- интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури; използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;

- изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата; изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации; изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.

Оспорващите „Кортекс Трейдинг“ АД и „Фантазия 5“ ООД обосновават правен интерес с извършвана туристическа дейност в региона на територия, граничеща със защитената местност, обуславяща непосредствено засягане от въведените забрани, с които ще се влоши качеството на предлаганите ваканционни услуги.

„Фантазия 5” е наемател на плажа „Къмпинг юг”, а „Кортекс трейдинг” е собственик на хотел „Морско конче” в "Къмпинг юг”. И двете фирми са представлявани от адвокатско дружество „Бакалова и Дамянов“ на адв. Валентина Бакалова.

„Неразбираемо е ВАС да дописва Административно-процесуалния кодекс. В неговия чл. 2 е записано, че Кодексът се прилага за административните производства пред всички органи на Република България, доколкото със закон не е установено друго“, коментира съпредседателят на "Зелено движение" Тома Белев. За обявяването на защитените територии има специален ред в Закона за защитените територии и той е спазен.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1005

    3

    Зла свекърва

    28.06 2024 в 22:27

    Корал, нали? Искат да ударят в сърцето лидерите на ПП. Това беше тяхната кауза.

    Борбата с корупцията и съдебната реформа няма да се случат, докато хората стоят на сянка по време на избори и чакат нещо да се случи без тяхно участие.

    ДПС станаха втора сила заради седящите на сянка. Ако бяха гласували, политическата тежест на ДПС щеше да намалее, гласът на Пеевски щеше да бъде контриран, а с правилните политически решения щеше малко по-малко да се разглоби контролът, който Пеевски има над съдилищата.

    628

    2

    user4eto

    28.06 2024 в 18:25

    Стройте бре мама ви проста!
    Българите дето искат чистота, природа и качествена услуга, никога няма да ги върнете по нашето бетонирано черноморие. Виждате, че дори и за два дена, пак бягат в Гърция.
    Дори и чужденците взеха да се усещат, че тук НЕ става.

    145

    1

    Джендо Джедев

    28.06 2024 в 17:24

    Опаааааа! Превзетите съдилища in action. Ходете пак за гъби по изборите!
     
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов