"Да запазим Корал" се пребориха за защитена местност "Залив Корал"

Още една част от Черноморието ни е защитена от опасността да бъде съсипана с мутробарокови бетонни постойки

Искра Ангелова 08 юли 2022 в 12:17 1705 1

Снимка Сирма Мишева & Атанас Русев

Новата защитена територия в България е "Залив Корал"

България си има нова защитена местност - "Залив Корал". Обявяването на защитената акватория е част от стратегията за опазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение "Да запазим Корал".

Мирослава Петрова, народен представител от ПП, която е част от сдружението и голям радетел за опазването на дивите ни плажове, и която работи от години по този казус, написа в социалните мрежи:

"Истинска радост е да видиш работата си и трудът на съмишлениците си завършен така! Възможно е, защото Продължаваме Промяната има свободни лидери в институциите. Поздравления за свободното Министерство на околната среда и водите. Благодарности за всички допринесли със сърце и воля. На Тома Белев, на Борислав Сандов! И на теб Стефан Захов, за началото!"

Тя продължава: "С тази снимка поздравявам всички, които в кожата си не могат да се съберат, че Корал пак, отново и непрекъснато им се изплъзва от ръцете. Този път и по вода.
Така плаж по плаж, река по река, до последната тревичка ще си върнем Родината отново."

Борислав Сандов написа в социалните мрежи:

"До 2030 г. България трябва да има 30% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони, като част от ангажиментите на страната ни според критериите за участие в "Коалиция за висока амбиция за природата и хората" - междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично разнообразие, към която България е част от 02.03.2022 г.
В границите на защитената местност се забранява:
1. Навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с
изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март;
2. Интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури;
3. Използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;
4. Изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата;
5. Изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации;
6. Изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци."

Новата морска защитена територия ще опазва местообитанията на селдови и есетрови риби.

Заместник-министърът на околната среда и водите с ресор "защитени територии" - Тома Белев каза, че за България това е третата национална защитена територия, заемаща морска акватория. Първите две са малки акваториални площи край Калиакра и пясъчна банка край Бургас.

Атанас Русев, председател на сдружението "Да запазим Корал", каза, че документацията за защита на морето край плажа "Корал" е внесена преди година от организацията. Заедно с морската защитена местност сдружението е предложило и сухоземна защитена територия. Тя обаче ще бъде разглеждана в бъдеще, като се очаква силна съпротива от кмета на община Царево Георги Лапчев и фирми, инвестирали в земи, срещу планираната защита от застрояване на дюните и горите край "Корал".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

08.07 2022 в 13:36

Браво. Сега съд за политиците, които разпродадоха черноморието на бандити и превърнаха плажовете в бункери, а водата - в таратор.