ВАС осъди в 'Труд' заради статията 'Педе***тите в САЩ бият тревога'

OFFNews 11 юли 2023 в 12:53 2821 1

съд

Снимка Архив

ВАС

Върховният административен съд осъди окончателно в. "Труд" и издателя му Петьо Блъсков за публикуването на преводна руска статия срещу хомосексуализма.

Делото, образувано по жалба на ЛГБТИ активиста Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет, се отнася до преводен материал от РИА "Новости", публикуван от вестника през септември 2019 г. със заглавие "Педе***тите в САЩ бият тревога". Статията прави общ обзор на влошаващия се обществен климат спрямо нехетеросексуалните хора в САЩ под управлението на администрацията на президента Доналд Тръмп.

През ноември 2021 г. Комисията за защита от дискриминация се произнася с решение срещу в. "Труд" и издателя му Петьо Блъсков, като ги задължава да въведат вътрешен механизъм за самоконтрол и недопускане на дискриминация, с който да бъдат запознати всички служители на медията; да докладват на Комисията за резултатите в 30-дневен срок; и да премахнат статията от електронното съдържание на вестника.

По жалба на "Труд" през юли 2022 г. Административен съд София-град потвърди решението на комисията, но от медията отново обжалват.

Сега ВАС потвърждава становището на първоинстанционният съд. Според върховните магистрати е "правилен изводът на съда за доказаност на твърдението за създаване на враждебна, принизяваща и обидна среда спрямо хората с различна сексуална ориентация с процесната статия".

"В настоящия случай публикацията на електронния сайт на вестник "Труд", собственост на "Труд Медия" ЕООД, със статията "Педерастите в САЩ бият тревога" надхвърля допустимото толерантно отношение към хомосексуализма, като се създава обидна и враждебна среда по отношение на лица, които не са хетеросексуални. Използваните квалификации "педерасти", "содомоти", "перверзници" носят недвусмислено послание относно определена група лица на основата на сексуалната им ориентация, като по отношение на тях се насажда определен стереотип в обществото, водещ до враждебност, нетърпимост, непоносимост и изключване. Тези изрази не засягат конкретно лице, а цяла група лица, по причина и въз основа на притежаван от тях характерен общ признак, обхванат от закрилата по чл. 4, ал. 1 от ЗЗДискр", се казва в решението на ВАС.

Освен това съдът смята, че е неоснователен доводът на КЗД, че по делото няма доказателство за сексуалната ориентация на подалия жалбата до комисията Р. Стоянов. Той е активист на (текстът е заличен, но очевидно става дума за ЛГБТИ - бел. ред.) общността, като в качеството му на такъв има множество изявления пред медии, което са общодостъпни, обясняват още от ВАС.

Медията и издателят са осъдени да платят 100 на КЗД за юрисконсултско възнаграждение и 1500 лв. на адвоката на жалбоподателя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки