Янев: Съдебна реформа без Велико Народно събрание е невъзможна

OFFNews Последна промяна на 12 май 2015 в 08:50 1789 1

Янев: Съдебна реформа без Велико Народно събрание е невъзможна

Съдена реформа без Велико Народно събрание е все едно синоптикът сутринта да каже: Елате да карате ски, може да няма сняг, но ще има два декара мъгла.

Така Яне Янев – съветник на премиера по въпросите за корупцията и лидер на РЗС, коментира пред bTV намеренията на управляващото мнозинство за конституционни промени. Премиерът Бойко Борисов обяви преди близо месец, че съдебна реформа без промяна в Конституцията ще бъде половинчата, но в сметките му не влиза свикване на Велико Народно събрание.

Партиите от управляващата коалиция ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ си дадоха срок до 14 май, докогато трябва да са готови със свои предложения за промени в Конституцията. До края на май пък трябва да бъде създадена и временната парламентарна комисия, която да одобри поправките.

В студиото на bTV Янев уточни, че гостува в телевизията в качество му на лидер на РЗС, а не като съветник на премиера. Той обясни, че идеите за промени в Конституцията, реформа в съдебната система, борбата с корупцията са патент на РЗС. „Сега се вижда, че това, което сме правили, други се опитват да го интерпретират по различен начин“, обясни Янев.

По думите му съдът е зависим от ВСС, който пък е политически орган, защото от 25 души, от които 11 са с парламентарна квота.

Той каза още, че слоганът на предизборната кампания на РЗС „Ще уволня Бойко Борисов“, означавал, че с промени в конституцията всички изборни длъжности на практика ще бъдат уволнени.

Янев коментира, че в поведението на Борисов има промяна. „Човекът робот ли е или има право на промяна във вижданията си?“, попита той.

Лидерът на РЗС отказа да отговори има ли намерение да плати 10 хил. лв. на Румен Овчаров, който го осъди за клевета. Вместо това Янев обясни, че „енергийната мафия е най-богатата, най-зловещата и най-престъпната за последните 25 години в България и благодарение на нея стандарът на жинвота в нея е толкова нисък“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2015 в 20:52

Не съм специалист по правни въпроси, но знам едно.
Власт, която не подлежи на отчет и контрол и кадрово не се "проветрява" често, започва неизбежно да смърди ! Това се отнася с особена сила за съдебната власт. Така, както са възможни преждевременен ремонт на кабинети и преждевременни парламентарни избори, така трябва да са възможни и преждевременни смени в съдебната власт. Ако тези принципи не са залегнали в дългоочакваната съдебна реформа, значи нищо не се променя по същество !