Уникално: Делото дали референдумът за Бедечка е законен, ще бъде след референдума

Владимир Йончев 09 юни 2017 в 15:14 8396 2

Паркът Бедечка

Уникално по своята абсурдност решение, което е чудесна илюстрация за ефективността и преливането от пусто в празно в съдебната система, взеха два български съда.

Делата, с които трябва да се постанови дали планираният референдум за Бедечка е законен или не, ще се състоят... след провеждането на референдума.

Така първо ще се изхвърлят 200 000 лева за провеждането му, а след това най-вероятно съдът ще постанови, че той не е трябвало да се провежда.

Референдумът за парка Бедечка в Стара Загора е насрочен за 18 юни.

Въпросът, по който ще гласуват хората, е формулиран толкова скандално, че още на 15 май Районната прокуратура в Стара Загора протестира, че референдумът е незаконен и поиска да се спре изпълнението му.

На 16 май АС Стара Загора отхвърля искането за предварително спиране, което се обжалва от прокуратурата във ВАС. Върховният административен съд обаче е насрочил делото си за 29 юни - 11 дни след референдума.

Паралелно с това в съда в Стара Загора е насрочено и друго дело за законността на референдума. По същия парадоксален начин и то е насрочено за 28 юни - пак след референдума.

Почти сигурно е, че и двете дела ще приключат с решение, че вече провелия се референдум е незаконен. Причина е в уникално формулирания от общината въпрос. Той е:

"Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка", по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток - бул. "Хан Тервел", от запад - ул. "Ив. Вазов", от север - алеята към предприятие Труд и юг - ул. "Христина Морфова? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора".

Ако въпросът беше: "Да се строи или не в Бедечка?" с референдума нямаше да има проблем. Но по абсурден начин във въпроса е вкарано, че гражданите трябва да се произнесат за харченето на бюджетни средства, а законът изрично забранява да се правят референдуми за това.

С такъв въпрос гласуващите са принудени да избират между две злини: Дали да се застрои парка или да се дадат 30 млн. лева на хората, които по съмнителен начин са придобили имоти в него и по още по-съмнителен начин са получили право на строеж върху тях. А всъщност протестите са точно срещу това, че парково пространство е получило статут на жилищна зона. С така формулирания въпрос излиза, че хората искат общината да даде техните пари на същите тези хора, на които по скандален начин е дала правото да строят в парка, обявявайки го за урбанизирана зона.

Ако съдът се произнесе, че референдумът е незаконен, кметът Живко Тодоров вече ще е в хипотезата за разхищение на публични средства, тъй като вече ще е платил 200 000 лева за провеждането му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови