Искат отмяна на референдума за Бедечка, бил подвеждащ и незаконосъобразен

OFFNews 10 май 2017 в 14:27 3451 1

Димитър Танев, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“, и Реформаторски блок – Стара Загора внесоха днес сигнали до главния прокурор Сотир Цацаров и до областния управител на Стара Загора проф. Веска Шошева относно решението на Общинския съвет в града за провеждането на референдум за бъдещето на парк Бедечка. Те призоваха отговорните институции да предприемат действия за отмяна на решението за провеждане на обществено допитване, тъй като то е незаконосъобразно и подвеждащо.

Това е наказателен вот към гражданското общество, което застана зад Мораториум за строителството в парка, а получи незаконосъобразен и подвеждащ референдум. Остро се противопоставяме на противозаконните действия и опитите от общинския бюджет да бъдат платени далаверите с имоти в парк Бедечка, заявяват Реформаторите.

Бягане от отговорност на местната власт е опитът чрез референдум да оправдаят бъдещите си действия относно парка в Стара Загора. Има ясни законови правила по какви теми могат да се правят референдуми, а финансовите задължения на управляващи органи не са сред тях, подчерта Димитър Танев. Отговорът на насрочения референдум може да повлияе върху цялата разходна част на бюджета и да се отрази негативно върху размера на разходите за редица други сфери като образование, социални грижи, разходи за култура, поясни той.

Това е опит на община Стара Загора да прехвърли отговорността за решаването на съдбата на Бедечка върху хората. Трябва да е ясно кой ще поеме отговорност при провал на референдума, в случай на незаконосъобразност или невалидност и кой ще плати разходите при организацията му, каза още Танев.

От Реформаторския блок са готови да стартират кампания за намиране на национално отговорно решение за спиране на застрояването в зелените пояси и в други градове на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

1

рамбо

10.05 2017 в 16:29

В т.нар. парк Бедечка вече има построени кооперации, които се продават на пазара, има и десетки други, които са с одобрени проекти. Явно целта на този референдум е да се моткаят нещата, докато и другите сгради се построят