"Запазете Бедечка" искат да спре застрояването и на междублоковите пространства в Стара Загора

OFFNews 29 май 2017 в 10:07 4210 0

Защитниците на старозагорския парк „Бедечка“ разпространиха декларация, в която подкрепят разрешаването на всички екологични проблеми и проблеми на градската среда в Стара Загора. Сред тях е спиране на сечта около града, опазване на междублоковите пространства от застрояване, както и предотвратянване на строителството в други градски паркове, като например парк „Бранителите на Стара Загора“.

Не е пропуснат и проблемът с обгазяването на Стара Загора, който от години буни духовете в града на липите.

На 18-и юни има местен референдумаз парк „Бедечка“ по инициатива на кмета на града Живко Тодоров. От групата „Запазете Бедечка“ призоваваха старозагорци да гласуват с „ДА“.

"Нека нашето ДА за парк "Бедечка" в референдума на 18-и юни е ДА за решението важните въпроси за средата на живот в града", пише в декларацията.

Защитниците на Бедечка искат повече гаранции, че в предстоящите в Стара Загора реконструкции на ключови места като Аязмото и центъра на града не се предвижда повече комерсиализация или ново застрояване.

Ето и цялата декларация на екоактивистите:

Скъпи съграждани,

Ние, защитниците на парк «Бедечка», подкрепяме всяка инициатива за по-добра среда на живот в града – за запазване на природата, за съхраняване на културно-историческото наследство, за по-добро развитие на градските пространства.

Ние ви призоваваме да гласувате с ДА в местния референдум за парк "Бедечка" на 18-и юни. Нека нашето ДА за парк "Бедечка" в референдума на 18-и юни е ДА за решението на важните въпроси за средата на живот в града!
"Бедечка" отдавна е символ – не само в Стара Загора, но и в България. Символ на борба за справедливост, борба за въздух и свободни пространства. Борба за по-високо качество на живота в нашите градове.

Наред с "Бедечка" Стара Загора има още няколко проблема на градската среда, които заедно можем да решим. Посочете ни още проблеми, пишете ни, търсете ни. Ние ще направим възможното те да стигнат до Общината Стара Загора. И ще подкрепим всяка инициатива на Общината и другите отговорни институции за решаване на следните проблеми.


1. Спиране на сечта в околностите на града

Околностите на Аязмото и склоновете на Средна гора са обект на почти безконтролна сеч, което вече води до тежки екологични и градоустройствени проблеми.

2. Предотвратяване на строителството във всички съществуващи зелени площи в града

Застрашени са парк „Митрополит Методий Кусев”, парк „Бранителите на Стара Загора”, парк „Борова гора” и други зелени площи. Всичко това се случва заради формалното разглеждане на границите на паркове. Вместо това, нужна е защита на всички територии, които са на практика зелена площ. Сега е моментът всички фактически зелени площи да бъдат веднъж завинаги защитени.

3. Превръщане на мястото на съборения ресторант „Аязмото” отново в територия с публичен достъп

Старозагорци са принудени да живеят с този „замразен” проблем повече от десетилетие. Видими мерки не се предприемат.

4. Забрана за строителство в междублоковите пространства и детските площадки. Премахване на всички новопоявяващи се обекти върху озеленении площи.

Това е огромен проблем, който ден след ден ескалира. Междублоковите пространства са "бомба със закъснител" за града.

Напоследък в града се появяват и заведения върху озеленени площи. Това не бива да се толерира. Нужна е по-ясна регулация докъде са паркинги, докъде - междублокови зелени площи, докъде - детски площадки и т.н.

5. Яснота какво предстои по проекта за парк "Аязмото"

В последните месеци се лансират проекти за облагородяване на парк "Митрополит Методий Кусев". Това е добре, но следва да има гаранции, че паркът няма да се комерсиализира, че всякакви нови обекти ще бъдат за сметка на асфалтовите площи, а не за сметка на зелените. Трябва да се гарантира, че няма да бъдат променяни характерните и достолепни настилки на знаковите места.

6. Грижа за архитектурното наследство на града

Малкото останали сгради със специфичен архитектурен облик са застрашени – стари къщи, дворове, емблематични сгради са пред заплаха от събаряне и заличаване.

7. Да се даде ясна информация за причините за обгазяване на града и за качеството на атмосфорния въздух

Стара Загора от години страда от обгазяване. Нужна е много повече информация за качеството на въздуха, както и ясна отговорност за обгазяването.

8. Отговорни решения за централната част на града – без прекалено строителство

Обсъжданата промяна в облика на територията северно от универсалния магазин, на централната пешеходна зона, на териториите до т.нар. Партиен дом и т.н. например, трябва да доведе до увеличаване на свободните публични пространства, а не до ново строителство със съмнителни естетически качества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови