Ученикът от Пловдив, контактувал с Ислямска държава, получи условна присъда

OFFNews 15 декември 2021 в 12:14 1863 0

18-годишният ученик от Пловдив, който преди 2 г. бе задържан и обвинен в тероризъм, след като родителите му подадоха сигнал в ДАНС, е осъден условно на 6 месеца затвор.

Решението е на Специализирания наказателен съд, съобщи "Лекс".

Наказанието за тероризъм, когато не е причинена смърт, е от 5 до 15 г. При непълнолетни, навършили 16 г. обаче, то се заменя с от 2 до 8 г. затвор. Условното наказание на младежа е под минималното, но причините за налагането му ще станат ясни тепърва от мотивите на съда, които предстои да бъдат изготвени.

Непълнолетният тогава ученик от елитна пловдивска гимназия бе обвинен, че от началото на 2019 г. до 5 юни 2019 г. сглобявал и съхранявал самоделни бомби и пиротехника, за да създаде смут и страх сред населението. Според разследващите ученикът бил вербуван от "Ислямска държава" през социалните мрежи и бил поканен да влезе в секретен чат на терористичната организация и в канали, където гледал клипове с атентати. В дома му бе открито и знаме на "Ислямска държава". Баща му обаче разбрал за контактите на сина си и подал сигнал в ДАНС.

Заради навременната реакция на родителите връзката на момчето с терористите бе прекратена, а след това и специализираните съдилища прецениха, че не е нужно младежът да бъде оставен в ареста и с него започнаха работа експерти от Детска педагогическа стая.

От присъдата на спецсъда става ясно още, че момчето е осъдено да плати разноските по делото, които са над 21 000 лв. Тя не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови