Тръгва първото дело за корупция във властта: срещу бившия външен министър Даниел Митов

OFFNews 12 март 2018 в 07:57 9482 2

Даниел Митов
Даниел Митов

Днес тръгва по същество първото дело за корупция по високите етажи на властта. Обвиняеми са бившият външен министър Даниел Митов и бившият му заместник в МВнР Христо Ангеличин.

То ще се гледа в Специализирания наказателен съд.

Митов е обвинен в престъпление по служба, а Ангеличин - в безстопанственост.

Първоначално бившият министър бе с мярка за неотклонение "подписка", но по-късно съдът я отмени и двамата с Ангеличин остават без мярка за неотклонение по време на съдебния процес.

Предисторията

Това е първото дело за корупция по високите етажи на властта, което спецсъдът ще разгледа, след като парламентът даде правомощия на спецмагистратите да съдят висши държавници. За тази цел на спецсъдии и спецпрокурори бяха гласувани бонуси.

Сигналът за сделката на Външно беше подаден в прокуратурата от бившия външен министър Кристиан Вигенин.

Според прокуратурата бившият външен министър е нарушил Закона за обществените поръчки като сключил споразумения към договор с Министерството на земеделието и храните и така е набавил облага за търговско дружество като е ощетил държавата с 494 458,03 лв. Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество въпросната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

Христо Ангеличин е обвинен, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като заместник-министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР, не упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция.

В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева, изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение.

Вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) с МЗХ, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез Министерството. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови