Гласуваха бонусите за спецсъдии и прокурори, до 6 заплати отгоре на година

Николаос Цитиридис 27 октомври 2017 в 11:20 6103 1

Снимка sxc.hu

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за съдебната власт, които уреждат командироването на съдии и магистрати и допълнителни възнаграждения за служителите в спецсъда и спецпрокуратурата.

Текстът на закона гласи, че съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативна специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на до 6 месечни заплати. Бонусите ще се определят от Висшия съдебен съвет.

Вчера пленумът към Висшия съдебен съвет (ВСС) се обяви категорично против идеята на депутатите за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които засягат бонусите на спец магистратите. С 20 гласа "за" съдебните кадровици гласуваха срещу частта, която предвижда годишен бонус до шест заплати върху възнаграждението в спецправосъдието.

Пленумът подкрепи становището на правната комисия към ВСС, която смята допълнителните бонуси за спецмагистратите за "необоснована привилегия".

По време на дебатите в парламента Хамид Хамид от ДПС посочи, че Движението ще подкрепи това предложение и смята, че то е правилно.

„В медиите се твърдеше,че едва ли не на калпак се раздават по 6 заплати допълнително и се противопоставят съдиите. Това не отговаря на истината, защото не се дават 6, а не повече от 6 заплати и не се дават на калпак, а се дават по индивидуална оценка на ВСС“, заяви Хамид.

Според него няма друг по-ефективен стимул освен допълнителни възнаграждения, няма и друга по-ефективна антикорупционна мярка като допълнително стимулиране на тези съдии.

„Не става въпрос за 6 заплати, въобще, а това е максимален размер на годишна база. Максимумът, който командирован магистрат може да получи, е до половинка допълнително възнаграждение“, поясни и председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Явор Божанков от БСП смята, че допълнителното възнаграждение трябва да става на база обективни критерии, за да не се създава противопоставяне и разделение в съдебната система. Това решение трябва да бъде на база постигнати резултати, допълни Божанков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови