Обвиненият заместник на Митов: Вигенин направи същото, но не получи обвинение

OFFNews 20 януари 2017 в 20:14 4966 7

Снимка БГНЕС

Вигенин е направил същата обществена поръчка за телефонна централа за мисия зад граница като нас, но не е бил обвинен. Това обяви обвиненият за сделката за телефонните централи зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин.

Сигналът за сделката подаде бившият външен министър Кристиан Вигенин. 

По-рано днес прокуратурата повдигна обвинения срещу Ангеличин заради покупката на телефонни централи за посолствата ни в чужбина. 

Ангеличин обаче подчерта, че разликата със случая с Вигенин е, че той не е получил обвинение. 

Той обясни, че става въпрос за 12 малки обществени поръчки, всяка от които на цена до 70 хил. лв., като те са осъществени с пряко договаряне с фирмата, без да се провежда процедурата по Закона за обществените поръчки. 

Според него обвинението е за 800 000 лева, "защото някой услужливо събира 12 по 70 000".

Ангеличин обясни, че първоначално от бюджета били обещани 500 000 лева за централата в София и още 800 000 лева за централите зад граница, но в крайна сметка били отпуснати само 500 000 лева, заради което всяко представителство трябвало да си плати централата.

Според зам.-министъра Вигенин е направил същото нещо - сделка с пряко договаряне през посолствата и за същата сума. 

Той подчерта, че договорите са съгласувани с всички негови колеги по веригата в МВнР.

"Структурата, която прави избори, е ЦИК, не е прокуратурата. Много често обявяват някой с големи букви, че е мошеник, след което излиза с малки букви след 2 години, че няма нищо вярно в това. Аз ви каня всички вас на края на моето дело и вие, ако сте честни, ще дойдете", заяви Ангеличин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

6

Hissarion

21.01 2017 в 10:03

12 малки обществени поръчки по 70 хиляди лева с тайно договаряне с една и съща фирма. Ако беше обществена поръчка щеше да е една, защото са безсмислени 12 конкурса с едни и същи изисквания, оценявани от една и съща комисия.

29585

4

Izalina

21.01 2017 в 08:05

Ама другарко, той първи започна ...

Но пък чудесна идея подава.
И тъй и тъй прокуратурата странно се е активизирала напоследък, и тъй и тъй правителството тия дни си отива, парламента и той, няма имунитети да им се пречкат, я всички ангро с обвинения, ведно с партийните си функционерчета и по места, плюс местните администрации, плюс ръководителчетата в сянка, дето са обществена тайна... все в тоя ред на мисли, разбрахте ме.
Все ще има за какво.

Нюрнбергския процес ще изглежда като куклен театър спрямо нашенска постановка, ако някой се заеме сериозно.

12070

2

Валентин Ненков

21.01 2017 в 00:00

Малко странно е зам.-министърът да ползва подобен аргумент да се защити, визирайки Вигенин. От друга страна, не е особено чистоплътно да сезираш прокуратурата за нещо, което вече си "отработил"(ако има нещо вярно в твърдението на Ангеличин) или най-малкото трябва да поискаш и свършеното от теб да бъде проверено. Най-жалкото в случая обаче е, че и двамата правят едно и също, макар всеки да е дошъл във властта в името на "промяната".

42249

1

Denis Rizanov

20.01 2017 в 22:12

Напълно закономерно. Един случаен "общинар" във Външно. И какво направи? Закономерното - веднага започва да краде. Сега на този крадлив простак трябва да му скъсат ританките, да му конфискуват имуществото и да го пратят да се къпе само с мъже най-малко за 8 години!
Иначе да, той е "основател на ДС-ейбе! После стана "общинар" и плю в кладенеца от който пиеше. Напусна заедно с прошко прошков, дани бой сю и един там хитър петър.
По тоя повод тъмносиния партиен шаман костича изрече сакралното, че кукувицата снася яйца в чужди гнезда.
Каква ирония.
ОСЪДЕТЕ ГО ТОЯ БЕ!
Чтобы другим неповадно было это.
 
X

Да помогнем на украинските деца!