Цацаров се оплака на Европа за готвената реформа в КПКОНПИ

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2022 в 13:34 2304 2

Председателят на Антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров е изпратил писмо до председателя на Европейската комисия, еврокомисари и длъжности лица в ЕК, както и до посолствата на Германия, Франция, Нидерландия, Великобритания и САЩ за опитите да се реформира КПКОНПИ, съобщиха от комисията.

Писмото е изпратено също до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и до ръководните органи на ГРЕКО (Група на държавите срещу корупцията) към Съвета на Европа, на Мрежата на органите за превенция на корупцията (NCPA), на Мрежата за почтеност и Мрежата за сигнализиране на нередности, както и до всички сродни институции, с които комисията има сключени споразумения за сътрудничество (Италия, Франция, Хърватска, Литва, Черна гора, Сърбия и др.).

В писмото са представени опитите за ревизиране на действащото у нас законодателство, свързано с отнемане на незаконно придобито имущество, от избирането на 45-тото Народно събрание до сега, обясняват от КПКОНПИ.

Те са свързани с първия законопроект, внесен на 16 април 2021 г. от Христо Иванов, Ананас Славов и Атанас Атанасов, предвиждащ спиране на всички дела и проверки, отмяна на наложените обезпечения и ликвидиране на възможността за взаимодействие на комисията с прокуратурата.

Представени са и идеите на управляващата коалиция в действащото 47-мо Народно събрание за промени в ЗПКОНПИ. В писмото председателят на КПКОНПИ акцентира на декларираното намерение от страна на ПП „Продължаваме промяната“ и коалиция „Демократична България“ „бъдещата агенция да има разследващи правомощия, с възможност да прилага специални разузнавателни средства. В същото време в парламента от същите политически сили се внася Законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, с който се предвижда ликвидиране на специализираните съд и прокуратура", се казва в съобщението.

"Необяснимо е закриването на органи на съдебната власт, специализирани в противодействието на корупцията с довода на управляващите, че са „бухалка“ и в същото време – създаването на нов орган, който на практика дублира не само техните правомощия, но и тези на прокуратурата изобщо, с изключение на внасянето на обвинителни актове. По отношение на отнемането на незаконно придобитото имущество министърът на правосъдието Надежда Йорданова декларира необходимост от промени, които да приведат българското законодателство „в съответствие с това на ЕС“ и да позволят „ревизиране“ на предявените искове пред съдилищата. Съответствието на ЗПКОНПИ с европейското законодателство е потвърдено в две поредни решения на Съда на ЕС в Люксембург /С-234/2019 и С-319/2019/, а зад намерението за „ревизирането“ на съдебните производства прозират същите цели, като тези от законопроекта на „Демократична България“ от 16 април 2021 г.“, пише Цацаров.

Представени са резултатите от дейността на КПКОНПИ, както и положителните оценки в двата поредни доклада на ЕК относно върховенството на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4203

2

dolivo

25.02 2022 в 16:22

до последно грухти, дано затвор ама надали. поне едно забвение по скоро, че да спре да пречи и краде

800

1

Яжо Секвоев

25.02 2022 в 13:40

Нещо така Пандела, за такива твари на мутрата?