Цацаров дава Жени Начева на прокурор, притискала 'Бул био' с неизгоден договор

OFFNews 16 юли 2021 в 11:17 5138 1

Снимка БТА, архив

КПКОНПИ ще даде бившият заместник-министър на здравеопазването в кабинета "Борисов 3" Жени Начева на прокурор. Причината е натиск за неизгоден договор върху държавната компания за разработване на лекарства и ваксини "Бул-био", която е под шапката на Националния център за заразни и паразитни болести.

В комисията е постъпил сигнал от бивш управител на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД за оказано по незаконно влияние и пряк натиск за подписване на неизгоден договор с чуждестранна адвокатска кантора.

На 25.04.2018 г. е прието решение на МС за прекратяване на дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество „Интервакс“. Последвала е процедура за подбор от страна на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество, на което са били възложени правните действия в изпълнение на решението за прекратяване на договора с „Интервакс“. Адвокатското дружество е следвало да осъществява и процесуално представителство при възникнали арбитражни спорове у нас и в чужбина, посочва пресцентърът на КПКОНПИ.

Въпреки това, според твърденията на бившия управител, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет. Според твърденията на управителя, този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от заместник-министър Жени Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил именно в резултат на този натиск. КПКОНПИ не е открила оригинал на договора. Нито „Бул био“, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми /по откритите досега фактури/ са за периода ноември 2018 г. – февруари 2019 г., на стойности 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро.

КПКОНПИ изпраща на прокуратурата материалите от проверката заради съдържащите се в тях данни за длъжностно престъпление, осъществено от бивш заместник-министър на здравеопазването.

Срещу Жени Начева в МЗ тече и друга проверка - за  промяна на данни за бюджети на лечебни заведения след решенията на НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови