Свидетели уличават министър Семерджиев в престъпление, твърди прокуратурата

OFFNews 04 април 2017 в 08:29 3342 3

Снимка бТВ

Няма доказателства на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев да е бил оказван натиск. Има обаче свидетелски показания срещу него, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по бТВ. 

Имаме доказателства, с които да убедим съда, че е извършено престъпление, каза още Арнаудова. 

Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийската градска прокуратура привлече вчера министър Семерджиев като обвиняем за престъпление против реда на управлението. Според магистратите той е заплашил с уволнение директора на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова, ако не назначи посочено от него лице за заместник-директор в Агенцията. Според Стоименова обаче лицето е било в конфликт на интереси. В съобщение до медиите Семерджиев каза, че заплаха не е имало, нито искане за оставка, но ИАЛ е управлявана еднолично, като същевременно не е изпълнявала функциите си добре, затова е поискал назначаването на заместник-директор. Стоименова пък повече от месец организирала масиран натиск върху министъра, за да не бъде сменена. 

„Конкретните заплахи, които Семерджиев е отправил, са: „Мога да ви уволня, мога да ви направя и други неща“. Това е част от разговора и част от формата на принуда, които той е използвал. Преди това е поискал оставката на Стоименова, а тя е отговорила, че няма да си я подаде. Със заплашителен тон министърът е уточнил, че очаква на 27 март тя да назначи посоченото ѝ лице за свой заместник и че секунда повече няма да я чака. Така че има няколко думи с изключително заплашителен и настоятелен тон, които ние възприемаме като заплаха“, каза Арнаудова.

Няма запис на този разговор, не са използвани специални разузнавателни средства, но имаме свидетели и очевидци. С гласни доказателства смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление, посочи тя.

Според нея не е работа на министъра да дава предложения за назначаването на заместници и щом не е имало такива, очевидно не се е налагало. 

Лицето, за което Семерджиев е настоявал да бъде назначено, е било в конфликт на интереси с поста, тъй като проверката на Стоименова в интернет и Търговския регистър е показала, че той е собственик на няколко дружества, всички в областта на здравеопазването, които са подотчетни на агенцията. Тоест едно подотчетно лице ще стане контрольор, обясни Арнаудова.

Тя каза още, че прокуратурата все още не е приключила проверката по сигнал на Божидар Лукарски срещу служебния министър на икономиката Теодор Седларски за друго нерегламентирано назначение. 

Става въпрос за изтекъл запис в интернет, съдържащ данни за злоупотреба със служебно положение при смяната на борда на държавното дружество „Ел Би Булгарикум“. В сигнала се твърди, че там се назначава лице, свързано с японската фирма, която прави голяма вноска за ползването на патента за кисело мляко.

„Това за нас индикира престъпление по служба“, обясни Арнаудова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

04.04 2017 в 10:21

Рядко тъпа женица. За такива приказки, баща ми щеше да ме е пречукал в трети клас.
Моме, пробвай да съгласуваш частите на речта поне по численост, ма. По род и време няма да успееш никога, догаждаме се за общата идея. Но само се догаждаме.
Ако тая утре тръгне да ме съди, па ако ще за публично изнасилване на малолетен петел пингвин, с 200 достоверни свидетели на обвинението - няма да успее. Ще връщам обвинителния акт за превод от български на български, а тя няма да успее да го направи до изтичането на абсолютния давностен срок от милион години.

17156

2

aviatora

04.04 2017 в 10:11

Докога цацаратурата ще се занимава с политически поръчки и разчистване на сметки по високите етажи. Егати рекетъорската институция!!!

12021

1

bls

04.04 2017 в 09:25

С всяко свое появяване на екрана тази женица ме убеждава, че е тотално некомпетента!