Сват на депутата от ГЕРБ Жоро Пъската отива на съд за бракониерство

OFFNews 15 март 2022 в 14:11 4000 0

Снимка Pexels

Утре Свиленградският районен съд ще гледа дела срещу група бракониери, задържани по време на незаконен лов. Единият от тях - Иван Русев, е сват на местния депутат от ГЕРБ Георги Станков, по-известен като Жоро Пъската.

През 2018 г. за Пъската се прочу медийно в национален мащаб с кичозната торта за 55-ия си рожден ден, украсена със златна глазура и банкноти от 500 евро. Въпреки че е народен представител вече 4 парламента (44-о, 45-о, 46-о и сегашното 47-о НС) Станков е сред най-незабележимите депутати. Парламентарните репортери масово не си спомнят да са го виждали да говори от трибуната, както и да вземе отношение по която и да е тема. В същото време на първите парламентарни избори през миналата година -  тези на 4 април, Пъската, който е бивш шеф на БАБХ в Хасково, в чийто ресор е т. нар. "златен гьол" на Капитан Андреево, получи уникалните 13 655 преференции като втори в местната кандидатдепутатска листа на ГЕРБ. По този показател той се оказа по-обичан от герберите дори и от лидера на партията Бойко Борисов.

Единият от задържаните за бракониерския лов - Иван Русев, е сват на Станков - синът му е женен за дъщерята на Пъската.

Случаят е от 11 декември 2021 г. Тогава при проверка служители на Изпълнителна агенция по горите край село Дъбовец, община Любимец, е установена група от 7 бракониери. Те нямат редовно разрешително, което е нарушение на чл. 84, ал. 1 от Закона за лова и опазването на дивеча. Талоните не са били попълнени, липсвала е дата и място на ловуване. Именно това са основните атрибути, които ако липсват, разрешителното е невалидно. Бракониерите са членове на ловна дружина Дъбовец.

Сред бракониерите са и Иван Илиев, началник на болницата в Любимец, както и синът му Радко Илиев, служител в общината и активист на ГЕРБ. При проверката се оказва, че двамата са си разменили оръжията, което също е нарушение на закона.

При проверката са присъствали служители от отдел Специализирани тактически действия от областната дирекция на полицията в Хасково, както е на Гранична полиция.

На бракониерите са съставени актове, а в последствие и наказателни постановления от Регионална дирекция по горите в Кърджали. Наложените наказания са по 50 лева глоба, конфискация на ловните оръжия и тригодишна забрана да ловуват. Нарушителите обаче ги обжалват пред Свиленградския районен съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови