Жоро Пъската - човекът, който в ГЕРБ е по-обичан от Бойко Борисов (обновена)

Светослав Метанов, Ивайла Сопотенска 06 април 2021 в 18:11 19537 0

"Пищна двуетажна торта със златна глазура. Върху нея рози и снимка в златна рамка. Отстрани - щедро посипани 500-еврови пачки от захарно тесто. Зрелищното сладкарско изделие не е от ромска сватба, а от рождения ден на депутата от ГЕРБ Георги Станков."

Така започва дописката на OFFNews от 2018 г. когато за пръв път разбрахме за съществуването на този народен представител. По-късно чухме за него и във връзка с твърдения, че е стрелял с пушка по кучета в съседски двор.

И толкоз. Ветеринарят Георги Станков определено не е от най-известните депутати, предпочита да си мълчи, не е сред медийните лица на ГЕРБ...

Но днес Георги Станков, по прякор Пъската (семката) е звездата на ГЕРБ. Като него няма втори. И то не само в партията му, а в цяла България! Даже лидерът на партията и трижди премиер Бойко Борисов му диша праха - доказват го данните от протоколите на ЦИК от гласуването в Хасковска област.

Там Пъската е получил 13 655 преференции, което го превръща в най-обичания и разпознаваем политик в България. Така вторият в листата изпреварва водача на листата на ГЕРБ Делян Добрев, който минава за силния човек на управляващата партия в града с гигантската статуя на Богородица. 

Всеобщият любимец на Хасковска област получава най-голяма подкрепа в общините Любимец и Свиленград и инкасира съответно 79% и 78% от вота, даден за ГЕРБ в населените места в тези райони.

Например в 5-та секция в град Любимец, Станков получава 273 преференции от 286-те гласа за ГЕРБ.

Кандидатът е абсолютен победител и в 21-ва секция в града със спечелени 20 преференции от 20 гласа за партията.

В село Васково на същата община кандидатът получава 57 от 63 вота за партията на Бойко Борисов.

Подобни са тенденциите и в Свиленград. В 13-та секция в града от 179 гласа за ГЕРБ, Пъската получава 153 преференции.

В 45-та секция избирателната активност е 100% - от 12 избиратели, регистрирани в избирателния списък, 12 са упражнили правото си на глас. Там ГЕРБ печели половината гласове – 6, всички, разбира се, с преференция за д-р Станков.

На фона на това силно представяне, резултатът в Симеоновград изглежда значително по-скромен – 67% от гласоподавателите на ГЕРБ са подкрепили кандидатурата на Пъската.

Въпреки това той получава широко одобрение в 6-та секция в града – от 236 гласа, 222 души са припознали своя представител в лицето на Станков.
В тези три общини общият брой на преференциите за бъдещия народен представител е 8189.

Оставащите 5466 гласа най-силният коз на ГЕРБ в Хасково получава равномерно от други населени места.

Има и такива, в които ГЕРБ печели, но Георги Станков не е предпочитаният кандидат – в с. Великан и с. Сталево, община Димитровград, той не получава нито една преференция.

Данните от гласуването в Хасково са изключително любопитни, тъй като това е единствената област, в която ГЕРБ печели повече гласове, отколкото на миналите парламентарни избори. Освен това, оказва се, че за разлика от другите райони на страната, точно тук следовниците на партията на Бойко Борисов предпочитат масово да гласуват с преференция. 

Освен Пъската внушителен резултат регистрират и петия и шестия в листата Сашо Савов (преференция 105) и Стефан Димитров (106). Те получават съответно 3860 и 3756 задрасквания в кръгчето на бюлетината. Така в пренаредената листа Пъската е първи, бившият икономически министър Делян Добрев - втори, Сашо Савов - трети, а Стефан Димитров, който е син на собственик на торовия завод Неохим-Димитровград, е четвърти.

Третата в листата Гергана Кръстева също има висок брой преференции - 2822, но остава пета. Изключително любопитно е, че в Хасково първите шест кандидат-депутати имат по над 2000 преференции, което е и едно от възможните обяснения за силните резултати на партията на Бойко Борисов в областта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови