Сийка Милева: Изпратеният от Рашков сигнал уронва авторитета на прокуратурата

OFFNews 27 юли 2021 в 16:32 4129 2

Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставяне на институциите и уронване авторитета на прокуратурата. Цената за това е неефективно функциониране на правоохранителните органи и за съжаление ще бъде платена от българските гражданите.

Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг, малко след като министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че е изпратил сигнал за извършени престъпления от обвинител №1 до зам.-главния прокурор и началник на Националната следствена служба Борислав Сарафов

"Постъпилият сигнал от е адресиран лично до Сарафов. Авторът на сигнала би следвало да знае, че разследването на магистрати е от компетентността на Софийската градска прокуратура или на Специализираната прокуратурата. В конкретния случая НСлС няма правомощия да образ досъдебно производство", заяви Милева. 

По думите й това е причината сигналът да бъде препратен на спецпрокуратурата: "Преценката за наличието на основание за досъдебно производство е от компетентността единствено на прокурор".

Според говорителя на Гешев отново сме свидетели на политически акт без правна аргументация, "който цели да урони престижа на съдебната власт". Очевидно европейските ценности като върховенство на правото и разделението на властите не се зачитат от някои представители на изпълнителната власт, смята още тя. 

Милева добави и че в случай, че в сигнала са посочени същите факти, които бяха обсъдени на заседание на ВСС по повод предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на Гешев, трябва да се има предвид, че "данните са оценени като правно несъстоятелни". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови