Рашков дава сигнала срещу Гешев на Борислав Сарафов

Националната следствена служба препрати материалите на спецпрокуратурата

OFFNews 27 юли 2021 в 15:48 4972 0

Бойко Рашков

Снимка БТА/Христо Касабов

Бойко Рашков

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил част от материалите, събрани в доклада му за главния прокурор Иван Гешев, на зам.-главния прокурор и началник на Националната следствена служба Борислав Сарафов. 

Това стана ясно на брифинг във вътрешното ведомство. Сарафов беше първият ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

Рашков обясни, че материалите, които е изпратил, са за незаконно разгласяване на СРС-та, както и за публикувана кореспонденция от телефони

Минути по-късно от НСлС заявиха, че нямат правомощия да образуват досъдебни производство и препращат материалите на Рашков на Специализираната прокуратура.

"Надявам се, че в Националната следствена служба, където има доста качествени следователи с богата подготовка, да проведат разследване и да се отговори на въпроса дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор или не", заяви още вътрешният министър. 

Рашков обясни, че ако се даде отрицателен отговор, ще е важно какви ще са мотивите, "защото много често напомням, че по два закона е забранено разгласяването на данни, събрани чрез СРС, и гаранция, че това няма да си позволи никой, позволява инкриминирането на това деяние". 

"Виждам, че има опоненти по този въпрос, включително от членове на ВСС, които гледат на това от ъгъла на защита на главния прокурор, така, както няколко представители на прокуратурата - най-напред окръжният прокурор на Плевен, който е и председател на Асоциацията на прокурорите, по-късно ръководителят на спецпрокуратурата, която има идея да бъде закрита, а вчера на един от заместниците на Гешев - г-ж Машева", допълни той.

По думите му всички те са се изправили в защита на Иван Гешев. "Мисля, че при положение, че има практика във Варненския апелативен съд, решение, с което лице е признато за виновно точно за това - разгласяване на данни от СРС, и при положение, че в Конституцията има принцип за равенство на гражданите, ми се струва странно отричането, че в един случай лицето е извършило престъпление, а сега според някои няма такава хипотеза и дори не може да се започне досъдебно разследване", каза още Рашков. 

Ресорният министър обясни, че в близките дни, седмици, месеци ще очакваме решението на българската прокуратура, за да е ясно, че решението на Конституционния съд, "че всеки български прокурор може да разследва главния прокурор".

"Трябва да проверим как стои този въпрос в погледа на обвинението - дали ще може всеки прокурор да прояви кураж да образува досъдебно производство и да започне разследване срещу Гешев и дали той реално е недосегаем, макар че юридически не е", коментира Рашков.

Рашков добави, че в изпратения от него сигнал до Сарафов има абзац за публикуването на данни от кореспонденция между различни лица. "Материалите са подбирани специално с основната цел да се внуши в обществото и вероятно да се използва така подредения материал, за да убеди органът на съдебната власт, че определени обстоятелства са се случили така, както главният прокурор иска", категоричен е МВР министърът.

Според него специалното подреждане на тези данни от комуникацията издава идея да не служи точно за целите на правосъдието, а да се постави в неблагоприятна светлина участникът. По думите му това поведение е инкриминирано в закона. 

Рашков добави, че е много е вероятно прокурорът да възложи проверката на друг. "Ако преценят, че няма престъпление, трябва да се съгласим. Ако Сарафов откаже да образува досъдебно производство, ще обжалвам пред главния прокурор", категоричен е той.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови