Шефът на затворите поел отговорност заради Пелов. Сега е шеф с ресор... охрана на затворите

OFFNews 25 юни 2018 в 10:18 5214 1

Цецка Цачева

След случая с бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” старши комисар Свилен Цветанов поел отговорност за случая. Той обаче не напуснал, а станал отново началник - заместник-директор в същата служба, с ресор... охрана на затворите.

Това стана ясно от интервю на министъра на правосъдието Цецка Цачева в предаването „Тази сутрин” по bTV.

По думите на Цачева 14 души са понесли различна степен на отговорност по случая със скандалното бягство от Софийския затвор. Проверката по случая е показала груби нарушения, сред които фаворизиране на някои затворници и незаключени килии.

Според правосъдния министър не би трябвало конкретната отговорност да бъде понесена от шефа на ГДИН. 

„Свилен Цветанов е един от двамата заместник-директори на ГДИН. Отговаря за охраната на затворите, това е неговият ресор. Ако се докаже липса на негова адекватна реакция или пропуски в работата му… Няма недосегаемо лице”, коментира Цачева.

Заради случая с последния избягал затворник в Ловеч, Цачева обяви, че ще предложи законодателни промени за полагането на труд от лишени от свобода.

„Това за мен са големите въпроси – кога едно лице може да полага труд на открит обект? Преценката на кого е?”, попита Цачева. По думите ѝ оценката на социалния работник, който е трябвало да прецени състоянието на затворника, не съответства с личността на лишения от свобода.

По въпроса кой охранява затворниците, докато са на работа, министърът коментира, че в закона има един единствен текст, който казва, че там отговорността е на юридически лица.

„Трябва да има преосмисляне на взаимодействието между министерство на правосъдието и юридическите и физически лица”, заяви тя.

Цецка Цачева изрази благодарности към жената, която е станала заложник на избягалия от Ловешкия затвор, както и похвали поведението на полицая, подал сигнал до органите на реда къде се намира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!