Създава се Национален съвет по превенция и защита от домашното насилие

OFFNews 13 юли 2022 в 13:48 1891 0

Надежда Йорданова

Снимка Facebook/Надежда Йорданова

Надежда Йорданова

Току-що Министерски съвет прие две изключително приоритетни и належащи законодателни промени, разработени от Министерството на правосъдието, във връзка с изменения и допълнения на Закона за защита от домашното насилие и Търговския закон.

Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова на брифинг след заседанието на правителството. 

Йорданова допълни, че проектът предвижда още създаването на Национален съвет за осъществяване на държавната политика по превенция и защита от домашното насилие.

"Предлага се и създаване на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа", каза още Йорданова.

От думите й стана ясно, че достъп до данните в системата ще имат МВР, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за качеството на социалните услуги, Държавната агенция за закрила на детето и органите на съдебната власт.

Министърът в оставка допълни, че изключителното изостряне на проблема за домашно насилие в последните няколко години и увеличаването на броя на пострадалите и жертвите постави въпроса като приоритетен и наложи значително подобряване на законодателството в областта.

"Предвидените промени ще допринесат за осигуряване на бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие лица или лица в риск, както и упражняване на превантивно и възпиращо действие върху извършителя на насилието", каза още Йорданова.

С приетите предложения се улеснява достъпът до правосъдие, разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, увеличават се мерките за защита, които могат да се налагат от компетентните органи.

Одобрените измененията в Търговския закон за производството по несъстоятелност представляват законодателно решение, което дава втори шанс на хората, които са имали затруднения.

"Законопроектът е част от реформите по Националния план за възстановяване и устойчивост и застъпват две големи теми – процесът по несъстоятелност и процесът за стабилизация", заяви министърът на правосъдието.

Тези разпоредби обхващат абсолютно целия бизнес спектър, всички търговци и една нова група хора – лицата които се самоосигуряват, хората които са със свободни професии. Така и на тях ще могат да бъдат опрощавани определени задължения. "Направихме процедурите по-бързи и по-прозрачни, намаляваме и таксите при тези производства", каза Надежда Йораданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови