Състезание с един кон за член на ВСС

OFFNews 13 януари 2021 в 13:10 1448 0

Следователят от Националната следствена служба (НСлС) Стефан Петров е единственият кандидат за член на Висшия съдебен съвет след кончината на Евгени Диков.

Вчера изтече срокът за отправяне на предложения за изборен член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите, съгласно чл. 29в от ЗСВ и чл. 12 от Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите. Съобразно посочените разпоредби срокът за депозиране на предложения приключва не по-късно от два месеца преди първата събота на провеждането му – 13.03.2021 г. Кандидатурата на Стефан Петров е предложена от шестдесет и двама следователи от Национална следствена служба и следствените отдели в страната, съобщават от ВСС.

Петров ще бъде изслушан от Общото събрание и гласуван в две поредни съботи – на 13 и 20 март. Право на глас имат 432 следователи в страната.

Членът на Прокурорската колегия на ВСС Евгени Диков загуби битката с коронавируса в края на ноември м.г. Той беше бивш шеф на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови