Сарафов отново вади позициите: Призивите за оставка били намеса в независимостта

OFFNews 17 юни 2023 в 14:25 4214 4

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Борислав Сарафов

Изпълняващият функцията главен прокурор Борислав Сарафов призова за ненамеса в съдебната система и спазването духа и буквата на Конституцията. В позиция, разпространена през БТА, Сарафов напомня, че фундамент на правовата държава е спазването на принципа на разделение на властите. 

Изказването му е по повод позицията на ПП-ДБ за назначението на Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Вчера новата коалиция призова Сарафов да подаде оставка: "Считаме за недопустимо лице, срещу което има подадени сигнали за извършени престъпления, да изпълнява, макар и временно, функциите на Главен прокурор." От ПП-ДБ дадоха заявка, че правосъдният министър ще направи всичко възможно, за да има преразглеждане на назначението на Сарафов. Самият Атанас Славов пък обяви, че ВСС ще обсъди казуса ''Осемте джуджета''.

Ето и целия текст на позицията му:

"Във връзка с различни позиции на представители на политическите партии и в качеството ми на временно изпълняваш длъжността главен прокурор, избран от компетентната прокурорска колегия във ВСС, съм длъжен да заявя, че:

Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите.

Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт.

Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава.

Призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушения баланс между властите в интерес на обществото".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

4

Valioka

17.06 2023 в 17:09

Ей, то бива наглост, ама това вече няма аналог...

1067

3

StinkingSonOf

17.06 2023 в 14:50

Кое момче от списъка "Магнитски", че те станаха много вече. Владко или Дебелото?

1236

2

БотоксПутю

17.06 2023 в 14:40

И този щял да работи в интерес на обществото? Подозирам, че назначаването му е съгласувано с Рундю презитента.

4038

1

Moirae

17.06 2023 в 14:37

Вече не остана какво да се каже от толкова гъонсурати, които докрай ще се държат за момчето от списъка "Магнитски". Не отлепят.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки