Съдии питат защо Инспекторатът на ВСС не проверява "ЦУМ гейт"

OFFNews 09 май 2017 в 14:17 5120 1

Съдии питат защо Инспектората на ВСС не проверява

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) да отговори защо не е извършил проверка на срещата между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. За това настоява Съюзът на съдиите в България (ССБ) в писмо до главния съдебен инспектор Теодора Точкова, съобщава "Правен свят". От съдийската организация посочват, че с последните промени в Закона за съдебната власт, са въведени правила за проверка за почтеност и независимост на магистратите, като тези проверки се извършват именно от ИВСС.

"Съгласно разпоредбите на чл. 175л, ал. 2 и чл. 175м ЗСВ проверката в коментирания случай може и би следвало да бъде инициирана и служебно от ИВСС, но тъй като не ни е известно да е започнала такава, молим да получим отговор, г-жо Точкова, дали е така, защото считате, че публично направените твърдения не сочат изобщо на необходимост от провеждането й, или по някаква друга причина", пишат от ССБ.

Пленумът на ВСС вече отхвърли искането на шестима от членовете му да бъде извършена такава проверка, като мотивите на мнозинството бяха, че искането е манипулация и опит за дестабилизация. Според съдийската организация обаче, по този начин ВСС е показал, че или приема, че изложените от участниците в срещата противоположни тези за оказван натиск и заплахи, не са повод за проверка, или тя не трябва да се извършва, защото е намесено името на главния прокурор.

"Което и от двете да е вярно, не е приемливо, а за нас, българските съдии, е от изключително значение да сме наясно какъв, според компетентната за проверка институция, е приложимият стандарт (в кои случаи, при наличието на какви по съдържание твърдения и данни следва да започне проверка за интегритета), както и да имаме яснота дали този стандарт е единен за всички, без значение от заеманата от магистрата позиция", пишат от ССБ.

В тази връзка те молят ИВСС да изготви и огласи стандарта, който възнамерява да прилага при проверките на магистратите.

"В противен случай е налице риск подходът да е обусловен не от принципни съображения, а с оглед личността, а това всякога е предпоставка за недопустим произвол", посочват от организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

09.05 2017 в 14:32

Фондация “Америка за България” финансира Годишното общо отчетно-изборно събрание на Съюза на съдиите в България, показва поканата до магистратите.
За петък 13-ти е предвидена официална вечеря, отново платена от "Америка за България". След нея Съюзът на съдиите ще избира и нов Управителен и Контролен съвет.
"Америка за България" от години финансира Съюзът на съдиите, както и НПО-та, които работят по въпросите на българското правосъдие. Фондацията е донор и на НПО-то на министър Христо Иванов. Именно от него той влезе в министерския кабинет.
А иначе преди месеци голяма група от ВСС потегли за обучение за САЩ отново на издръжката на "Америка за България". Тогава родните магистрати не видяха нищо нередно в този си воаяж. Сега и Съюзът на съдиите вероятно не се притеснява от това финансиране.



Найс, А?
 
X

Да помогнем на украинските деца!