Съдия Куцкова: Комисия при президента да провери записите "Янева-Ченалова"

OFFNews 23 ноември 2015 в 11:42 2647 0

Съдия Куцкова: Комисия при президента да провери записите

Президентът може да свика комисия от независими експерти, които да направят проверка на записите от разговори между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова. 

За това призова председателят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова. В интервю за Нова телевизия тя припомни, че Съюзът е излязъл с позиция, в която настоява за независима проверка по случая. Стана ясно, че ВСС няма намерение да се занимава с фактите, които се изнасят в записите за влияние на високопоставени политици, включително и на премиера, върху съдебната власт. 

"Независимо кой е президентът, президентската институция не може да остане безразлична, тъй като президентът назначава и главния прокурор, и двамата председатели на върховните съдилища, така че той също би трябвало да вземе отношение. Затова считаме, че президентът, който е равноотдалечен от всички власти, поради нестандарнтата ситуация, той може да сформира комисия от експерти, които са независими, безпристрастни, които да направят проверка по конкретния случай", обясни Куцкова. 

ССБ се обърнал и към Народното събрание с искане за приемането на законодателни промени, които да не позволяват влияние на политици върху съдебната власт. 

"Винаги, когато някой е на власт, иска да има свои хора в съдебната система, за да не му се пречкат при взимането на решения, а когато са в опозиция изключително много държат на независимостта на съда, защото тогава са слаби", обясни тя.

По думите ѝ в съдебната система има много добри съдии, които страдат от подобни скандали. "Лошото е, че в системата има страшно много свестни хора, които се срамуват да кажат какво работят заради такива единични случаи", каза тя. 

Куцкова припомни, че Владимира Янева е избрана за председател на Софийския градски съд (СГС), въпреки че в процедурата е имало и друг кандидат, подкрепен от гилдията и с доказани професионални качества. "Тогава събрахме 106 подписа от трите софийски съдилища в нейна подкрепа, но беше избрана съдия Янева, която, нищо лошо не искам да кажа за това момиче, даже вече ми е жал за него, но тя беше избрана без каквото и да било обяснение защо е по-добра. Единственото, което се знаеше тогава, е че тя е близка приятелка на всемогъщия по това време Цветан Цветанов", припомни Куцкова.

По думите ѝ тогава последвали и проблеми в съда, като например случайното разпределение на делата. "Голямата част от колегите бяха недоволни. Никой не им обърна внимание. ВСС си мълчеше. Трябваше да се обади френският посланик по конкретно дело, за да се размърдат институциите", каза тя.

По думите ѝ изтеклите записи не са "разговор между две каки", както бяха определени от премиера Бойко Борисов. Куцкова каза, че записите показват системен проблем. "За съжаление има и други такива скандали, които обаче още не са избухнали", каза тя.

Според Куцкова скандалът с изтеклите записи между вече бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова показва един системен проблем в съдебната власт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!