Ексклузивно Бойко Борисов е в болница след травма при мач

Румяна Ченалова е обвинена за бягството на убиеца от "Соло"

OFFNews Последна промяна на 18 ноември 2015 в 16:15 7142 7

Румяна Ченалова е обвинена за бягството на убиеца от

Съдия Румяна Ченалова ще се изправи пред съда заради бягството на Илиян Тодоров, който получи доживотен затвор за двойното убийство на 18 април 2009 г.  пред столичната дискотека "Соло".

Според държавното обвинение, определената като "гнила ябълка" в съдебната система съдийка, е увредила нормалното функциониране на съда и това е довело до сериозното накърняване на авторитета му и разколебаване на доверието на гражданите в него, се казва в съобщение на прокуратурата.

Илиян Тодоров излезе от ареста през декември 2011 г., след като съдия Румяна Ченалова го оправда за двете убийства. Разследващите установили, че в периода 20.03.2012 – 4.07.2012 г. в качеството си съдия в Софийски градски съд и председател на състав в Наказателно отделение на СГС, Румяна Ченалова не е изпратила частния протест на Софийска градска прокуратура срещу определение на СГС, с което е отменена мярката „задържане под стража“ на подсъдимия Илиян Тодоров. В частния протест е направено и искане за налагане на ограничителна мярка на същия – забрана за напускане пределите на страната.

Според прокуратурата Ченалова е имала 7-дневен срок, в който да изпрати на Софийски апелативен съд, като въззивна инстанция, наказателното дело по случая „Соло“, заедно с частния протест на прокуратурата, срещу отмяната на мярката „задържане под стража“. От нейното бездействие е бил облагодетелстван Илиян Тодоров, като е възпрепятствала взимането на мярка за неотклонение и мярка за процесуална принуда – забрана за напускане на пределите на България спрямо същия. От това са настъпили значителни вредни последици – увреждане на нормалното функциониране на дейността на съда, възпрепятстване на своевременното произнасяне на въззивната инстанция по исканията в частния протест за взимане на мярка за неотклонение и мярка за процесуална принуда – и това е довело до сериозно накърняване на авторитета на съда и разколебаване на доверието на гражданите в него.

Обвиненията на Ченалова по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 от НК бяха повдигнати в специализираното звено „Антикорупция“ при СГП. По делото са разпитани свидетели, приложени са протоколи от извършени процесуални действия, приложени са справки, писма и други документи. Спрямо Ченалова по това производство прокуратурата е взела мярка за неотклонение „Подписка“.

За предстоящите обвинения загатна главният прокурор Сотир Цацаров в края на миналата седмица. Той обвърза изтичането на записите на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Според Цацаров записите са направени от Ченалова и са пуснати в медиите от нея заради предстоящите обвинения, които ще ѝ бъдат повдигнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.11 2015 в 07:34

Ще претърпява случаен инцидент, може бу подхлъзване, сърдечни проблеми, или в най-добрия случай изчезване.

19.11 2015 в 01:54

Добре дошла в Южна Африка, чакаме те.

18.11 2015 в 22:42

Иска ми се много, Ченалова ябълката да бъде наказана, да трие с кирливия си задник ръждивите решетки на затвора, но...

Помислете и от друга страна - Защо живеем в България, хубава държава с голяма корупция и защо страдаме от това? Съдба е, плащаме си старите дългове - карма... Затова трябва да понасяме ударите (беззаконието) с позитивизъм.

18.11 2015 в 21:03

Не ги мислете тези двете, нали виждате как вървят делата на Христо Бисеров и Сергей Станишев.Същото нещо.

18.11 2015 в 17:45

Българска,съдебна лайняна смрад.

18.11 2015 в 17:19

В Сливенския мама ти мръсна!

18.11 2015 в 16:26

Не ги мислете Янева и Чоланова и двечките ще са милионерки и на свобода накрая след десетки статии загубили ви времето и мислите. Никой не би дал пример на послушковците благодарение на които източват държавата, с вкарване на затвора на един от тях. ЦЦ е добър пример за това. Вижте кой ви е премиер та той е най-послушният и зависимият от всички.