Съдия Ченалова: Владимира Янева направи всичко възможно за да спаси себе си

OFFNews 21 ноември 2015 в 10:53 5658 7

Снимка БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова

Съдия Румяна Ченалова ще обжалва дисциплинарното уволнение, наложено й от Висшия съдебен съвет, съобщи самата тя пред bTV.

По-рано тази седмица ВСС единодушно реши да уволни дисциплинарно Ченалова заради казуса "Белведере" в края на миналата година. Според петима членове на съвета Ченалова е демонстрирала предубеденост в становището си по делото "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт.

Днес тя съобщи, че ще се позове на нарушението на стандартите на Европейския съд по правата на човека за безпристрастен процес, в дисциплинарните състави участват членове на ВСС, които са и предложили завеждане на делата - Галя Георгиева и Даниела Костова.

Ченалова заяви, че е убедена в това, че никой от 22-ата членове на ВСС не е могъл да се запознае със съдържанието на 17-те тома дисциплинарно производство и са се доверили на решението на дисциплинарната комисия, която обаче има лично отношение към нея.

По отношение на атаките срещу нея тя припомни, че всичко започна с изявление на френския посланик, което според нея е било „далеч от изискванията и очакванията за дипломатически език". „Това беше едно необяснимо вмешателство в независимата съдебна система", изтъкна Ченалова. Въпреки това тя посочи, че явно посланикът е бил подведен и като човек той дори й е симпатичен със своето емоционално отношение към България.

Тя коментира и изтеклите на няколко „порции" записи между нея и председателят на СГС Владимира Янева.

„Тези записи излязоха по времето когато започна делото червеи и в тях се прокрадва идеята, че съдия Владимира Янева не е толкова виновна за ситуацията по делото „Червеи”, каза Румяна Ченалова.

По повод автентичността на разговорите, съдия Ченалова каза, че „такива разговори е имало, не един и два”. „Тези факти аз съм чувала, заявила съм го многократно, не се отричам от думите си”, допълни Ченалова.

В същото време Ченалова каза, че не е сигурна дали тези записи са резултат само от един разговор. „Дали са манипулирани от тяхното поднасяне и изразяване, нямам специални знания”, допълни тя.

„Не мисля, че съм дяволът на съдебната система, но поради една или друга причина се получава така", допълни Ченалова. Според нея гражданите могат сами да преценят, че не тя е „туморът на съдебната система".

„Аз не съм правила тези записи, нито съм публикувала тези записи”, каза Ченалова по повод намека на главния прокурор Сотир Цацаров. „Резултат от всичко това е създаването на негативи за мен. Аз не съм толкова глупава, че да извършвам подобни действия, нито имам мотив да го направя”, поясни тя.

По думите на Ченалова приятелството й със съдия Владимира Янева е приключило, защото „тя не положи никакво усилие за да изрази мнение или позиция по случващото се от декември нататък”.

„Смятам, че Владимира Янева направи всичко възможно за да спаси себе си, да потъне информацията за нейното участие”, каза Ченалова. „Явно хората, които имат близки връзки със силните на деня са защитени и тези, които нямат такива контакти, нямат на кого да разчитат, са твърде удобни да се използват, за да се измие срамът”, допълни Ченалова.

По повод изказването на премиера Бойко Борисов, че Румяна Ченалова и Владимира Янева са разговаряли „при маникюристката”, съдия Ченалова каза, че всеки има право да коментира определени обстоятелства. „С премиера проведохме един разговор, в който той зае определена бозиция и беше обективен и толерантен”, каза Ченалова.

„Сезирала съм европейските институции за важни политически фигури и главния прокурор, а след това беше образувано първото дело срещу мен”, допълни тя. „Виждайки нещата, които се случват и въобще начина, по който се случват, аз ще положа всички усилия да направя нещо, за да защитя тези права”, каза Ченалова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!