Съдът ще изслуша българските граничари, обвинени от Турция в убийство

OFFNews 09 ноември 2018 в 07:15 2075 0

Съдът ще изслуша българските граничари, обвинени за убийство от Турция

Българските граничари, които Турция обвинява в убийството на рибар бракониер, ще бъдат изслушани в Бургаския районен съд.

Делото е насрочено за днес, след като предишното заседание беше отложено, за да могат четиримата да се запознаят с материалите по делото и да предоставят доказателства в своя защита.

Случаят е от 2008 г., когато граничарите, изпълнявайки служебните си задължения и пазейки българската граница, прострелват смъртоносно бракониер нарушител край Резово.

Турция води дело срещу българите с мотива, че деянието е извършено на турски плавателен съд, тоест на турска територия. Събраните доказателства от Районния съд в Бургас ще бъдат изпратени на турската страна.

Българските служители са оправдани за случая преди десет години. Те са оправдани веднъж по повдигнатите обвинения и от български съд, и от съда за правата на човека в Страсбург. Въпреки това делото срещу тях в Турция е възобновено. 

Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов са обвинени от турските власти в непредумишлено убийство на бракониер. Случаят е от 17 април 2008 година, когато при сблъсък с турски бракониери в български териториални води на Черно море, граничният полицай Цонков произвел изстрел със служебното си оръжие и ранил смъртоносно един от рибарите.

Заедно с двамата свои колеги полицаят е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива. Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицая гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. У нас срещу Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!