Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Съдът с окончателно решение: Зимният сарай на Румен Гайтански ще бъде съборен

OFFNews 21 април 2023 в 17:35 10113 1

Сарай

Снимка Дрон

Зимният сарай на Гайтански от птичи поглед.

Върховният административен съд постанови окончателно да бъдат съборени постройките на Румен Гайтански - Вълка на територията на Държавното ловно стопанство "Искър". 

За това съобщи депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Владислав Панев във фейсбук, който следи отблизо делото. 

Сагата с въпросния строеж се точи дълго. През 2021 г. главният архитект на София Здравко Здравков нареди бутането на т.нар. Зимен сарай на Гайтански, които нашумяха след осветляването му от Панев през 2020 г. с помощта на дрон.

Съгласно направените констативни актове и проверки изградената преди 3 г. сграда е незаконна, без одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж. Тя е стоманобетонна, монолитна, състояща се от стоманобетонни колони, греди и плочи, като стените са тухлени зидове. Заради денивелацията на строежа е изградена и подпорна стена с дължина около 100 м.

Теренът е предоставен за управление на "Югозападното държавно предприятие" ДП – Териториално поделение Държавно ловно стопанство "Искър". Строежът е извършен от свързаната с Гайтански "Био Майнинг" АД.

Софийският административен съд обаче на два пъти защити интересите на Вълка и намери, че става въпрос за ремонт на съществуваща работилница. И делото стигна до върховните магистрати.

Сега ВАС отменя решението на АССГ да отхвърли заповедта на главния архитект и Столичната община да заплати на Гайтански разноските по делото. Отхвърля жалбата на "Био Майнинг" и нарежда на фирмата да плати на общината 100 лв. разноски за юрисконсулт. 

"С решение от днес Върховният административен съд постанови без право на обжалване, че Зимните Сараи на Румен Гайтански - Вълка ще бъдат съборени. С това беше отменено лобисткото решение на предишната инстанция, която беше намерила "пропуски" в заповедта на Столична община.

Припомням, че строежът се намира на територията на Държавно ловно стопанство Искър, съвсем близо до язовира. И се извършва по договор с фирмата на Вълка Био майнинг, която освен това получи 150 милиона от Българска банка за развитие по времето на Стоян Мавродиев за продажбата на малка пътна фирма в Кърджалийско.

Изграждането на Сараите спря, след като преди 3 години осветих схемата като ги снимах отгоре с дрон. По този начин, капка по капка, връщаме справедливостта и законността в България. Процесът не е лесен, не е и бърз. Но се случва ако имаме здрави нерви и търпение. Няма друг начин за просперитета на страната, освен всичко да са равни пред закона. И личният ни пример е особено важен. Затова и има смисъл от на пръв поглед обречени битки срещу Вълка, Ковачки и други "по-равни". Както се вижда, упоритостта се възнаграждава", написа Владислав Панев във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews