Съдът отмени доживотните присъди на "Килърите" и върна делото

OFFNews 15 юни 2015 в 14:55 13496 12

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди частично присъдите на групата за поръчкови убийства, станала популярна като "Килърите". 

През февруари 2014 година трима от групата - Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев, получиха доживотен затвор за убийствата шуменския бизнесмен Румен Рачев и великотърновския адвокат Петър Лупов. Варненският апелативен съд тогава ги оправда за трето убийство - това на бизнесмена Борислав Георгиев, сочен за дясната ръка на Христо Ковачки. 

Останалите от групата тогава получиха Янко Попов - Туцо и Райчо Стойнев получиха съответно по 15 и 7 години затвор за помагачество при убийството на Румен Рачев. 

С решение от 15 юни ВКС определя доживотните присъди за убийствата като несправедливи, защото е нарушено правото на защита на подсъдимите - част от най-важните свидетели, били разпитани само в присъствието на резервен защитник, но не и на останалите адвокати на част от подсъдимите. Съдът не отрича, че е съществувала въоръжена организирана престъпна група за убийства, рекет, побои, изнудване и палежи, но дава указания за нови разпити във връзка с мокрите поръчки. 

От решението на съда става ясно, че подсъдимите с лидер Петър Стоянов правилно са получили тежки наказания, но заради нарушения на правото на защита не могат да бъдат осъдени за убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев.

ВКС обаче е съгласен с изводите на предходните съдебни инстанции за това, че подсъдимите са участвали в престъпна група и като неин лидер Сумиста ще лежи 15 години затвор, Васил Костов - 10 години затвор, а Янков Попов на 5 години.

В сила остава и най-леката присъда от 4 години затвор за Петър Атмаджов, който бе признат за виновен, че в съучастие с Вълев е счупил коляното на либиеца Али Салем в село Рибен, както и за незаконно притежание на ловна пушка и патрони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки