Сумиста получи доживотен затвор

Юлиан Христов 20 декември 2012 в 10:25 4450 1

Петър Стоянов-Сумиста. Снимка: БГНЕС, архив
Петър Стоянов-Сумиста. Снимка: БГНЕС, архив

Петър Стоянов-Сумиста беше осъден на доживотен затвор без право на замяна.

Стоянов е подсъдим в мегапроцеса "Килърите" заедно други четирима души. 

На осми ноември за четирима от подсъдимите – Петър Стоянова-Сумиста, Георги Вълев, Янко Попов и Васил Костов-Васко Кеца, прокуратурата  поиска доживотен затвор без право на замяна. За подсъдимия Петър Атмаджов прокуратурата поиска доживотен затвор, а за подсъдимия Райчо Стойнев – 20 години затвор.

За това, че е ръководил организирана престъпна група Петър Стоянов получи присъда от 15 години лишаване от свобода. За подбудителство и помагачество на два побоя и палеж Стоянов получи присъди от 3 до 10 години. Подсъдимият ще изтърпи най-тежката присъда.

Васил Костов бе признат за виновен в подбудителство и помагачество при убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за което получи две доживотни присъди без право на замяна и една присъда доживотен затвор. Костов ще изтърпи най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна.

Янко Попов бе признат за виновен в помагачество при убийството на Румен Рачев, за което получи присъда от 17 години, както и за участие в организирана престъпна група, за което бе наказан с присъда от 7 години лишаване от свобода. Попов ще изтърпи 17 години при първоначален строг режим в затвор от закрит тип.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок през Апелативен съд-Варна. Предвид обявените присъди съдът потвърди мерките за неотклонение на Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Това определение подлежи на обжалване в 7-дневен срок също пред Апелативен съд-Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови