Сумиста презентирал на Цветанов плановете на АБВ

OFFNews 13 февруари 2014 в 12:10 4172 3

Петър Стоянов-Сумиста се срещнал с Цветан Цветанов, за да му представи плановете на новосформираното движение на президента Георги Първанов АБВ.

Това стана ясно от защитната пледоария на Стоянов по делото "Килърите". Процесът срещу групата за поръчкови убийства стигна втора инстанция във Варненския апелативен съд, след като Шуменският окръжен съд даде три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев.

Сумиста, който нееднократно настояваше бившият вътрешен министър да бъде призован като свидетел, припомни, че първата му среща с Цветанов била организирана преди да бъде обвинен за убийството на Юри Галев. На тази среща в София той бил поканен, за да представи какви са плановете на новосформираното движение АБВ с лидер президента Георги Първанов.

След като отказал да сътрудничи на Цветанов обаче, започнала масираната акция срещу него. Според Стоянов процесът срещу него е скалъпен от "бившата власт и Цветан Цветанов". Той каза, че е бил заставен да подпише предварително написани показания, в които се говорило за подготвяно убийство на Ива Прокопиев. Покушението трябвало да извършат братята Николай и Красимир Маринови - Маргините. 

Като повод за убийството се посочвал фактът, че Прокопиев постоянно „топил” Бойко Борисов в американското посолство. В опитите си да бъде убеден да подпише тези показания, хората на Цветанов му обяснили, че трябвало да бъде сложена каишка на бизнесмена. Второто, което поискал бившият вътрешен министър от Стоянов било да свидетелства срещу Георги Първанов, но той и това отказал.

Според подсъдимия процесът целял да "омаскари редица политици като Георги Първанов, Младен Червеняков и др."

Стоянов продължи с това, че чрез лъжи и манипулации трябвало да се внуши на обществото, че Младен Червеняков се е срещал със Сретен Йосич. Сумиста припомни, че политикът все пак завел дело в срещу Боян Джамалов за лъжливите му твърдения, че се е срещал със Сретен Йосич. Едва тогава Джамалов се отрекъл от лъжите си.

Сумиста представи още факти в подкрепа на тезата му, че процесът е политически. Той посочи, че той никога не е бил назначаван като съветник на президента Георги Първанов. Въпреки това бившият вътрешен министър продължавал да твърди, че Петър Стоянов бил съветник на президента. Така се внушавало на обществото, че хора, близки до БСП, са лоши и вършат престъпления.

„Репресиите спрямо мен и семейството ми бяха чудовищни”, твърди Стоянов. „При -20 градуса моите родители бяха държани пред съда в Шумен и това никога няма да забравя”, каза Сумиста и продължи: „Още по време на първоначалното ми задържане аз бях осъден. Цветанов почти всеки ден произнасяше срещу мен присъди от различни ТВ студия и медии. Той мачкаше не само мен, но и съдебната власт. Факт е, че веднага след като бях осъден от ШОС, съпругата на съдията докладчик Димчо Луков и синът му получиха назначения в Шумен и Варна. „След тежкия натиск срещу мен, моите съдружници и служители на Федерацията по сумо, управляващите успяха да принудят един зависим човек като Боян Джамалов, който е бивш мой служител, да свидетелства срещу мен”.

Материалите по досъдебното производство много ясно показвали как е сглобено делото от Валентин Цоновски и Боян Джамалов, как са били търсени другите „удобни” и „зависими” свидетели, всеки един от които с криминално минало или висящо дело. Противоречията, които Стоянов откривал в мотивите на Шуменски окръжен съд били сериозни и основни. Подсъдимият припомни, че Боян Джамалов отказал да дава подробни показания пред Шуменски окръжен съд. Стоянов заяви, че е немислимо както в обвинителния акт, така и в мотивите за присъдата по едно дело да се говори за „неустановен период от време”.

Добавянето на факти и обстоятелство от страна на съдията по делото Димчо Луков, които не кореспондират с това дело също било недопустимо, смята подсъдимият. Като пример той посочи прословутата среща в хотел „Марица” в Пловдив през март 2009 г. съдията казва в мотивите към присъдата, че няколко дни след като си върнал от Япония Сумиста отишъл в Пловдив за срещата в х-л „Марица”. Стоянов припомни, че няма нито един свидетел, който да твърди подобно нещо, но съдията го представил като безспорен факт. И пак същия съдия твърди в мотивите към присъдата, че според показанията на Боян Джамалов и Лозан Цеков през септември 2009 година Стоянов е бил в България, въпреки, че на съда били предоставени всички необходими документи, че по това време Стоянов не е бил в страната. Стоянов счита, че тези примери свидетелстват само за едно – безпрецедентен натиск върху съда. Стоянов се спря с подробности на различните обвинения спрямо него, посочени в обвинителния акт и съпостави доказателствата и материалите, събирани за всяко едно както по време на досъдебната фаза, така и в хода на съдебния процес пред първата съдебна инстанция. За подсъдимия и досега интерес представляват мотивите на съда за създаването на престъпната група на „килърите”. В обвинителния акт този факт се посочва като време в началото на лятото на 2007 година, когато Стоянов привлякъл Драгомир Генов към престъпното сдружение. В него били привлечени и неустановени лица. Стоянов припомни, че Генов по това време е бил ученик и Стоянов не се е познавал с него. Стоянов помоли Апелативният съд да не взима под внимание протеста на прокуратурата, защото бил изпълнен с противоречия.

Той помоли съдът да го оправдае. „Вярвам, че няма да се наредите от страната за „зависимите” магистрати, поставили се в услуга на един бивш вътрешен министър” и ще вземете справедливо решение, каза подсъдимият Петър Стоянов и завърши с думите: „Нека истината да излезе, пък ако ще и светът да се срути”.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!