"Килърите" искат Цветанов за свидетел

Юлиан Христов Последна промяна на 19 ноември 2013 в 16:11 3405 1

Килърите. Снимка: БГНЕС, архив
Килърите. Снимка: БГНЕС, архив

 

Адвокатите на подсъдимия в делото "Килърите" Петър Стоянов - Сумиста поискаха от Апелативният съд във Варна да бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да бъде призован като свидетел. 

Цветанов трябва да даде показания заради медийните му изяви, в които твърди, че Стоянов е убил Юри Галев и че бил извършил и други убийства. Защитата поиска бившият вицепремиер да изясни кога се е срещал с Петър Стоянов във Варна и за какво са разговаряли. 

Адвокатите на Сумиста поискаха от съда оперативните разработки по делото „Килърите” и тази за смъртта на Румен Рачев, а също и по делото да бъде призован комисар Валентин Цолевски, за когото твърдят, че е имал нарочни контакти с лица, призовани като свидетели в процеса, както и, че във времето, когато делото е било пред първата съдебна инстанция комисарят ежедневно е контактувал с прокурор Ася Петрова, която водеше делото на първа инстанция. 

На първа инстанция Петър Стоянов-Сумиста беше осъден на доживотен затвор без право на замяна.

За това, че е ръководил организирана престъпна група Петър Стоянов получи присъда от 15 години лишаване от свобода. За подбудителство и помагачество на два побоя и палеж Стоянов получи присъди от 3 до 10 години. 

Васил Костов- Кеца бе признат за виновен в подбудителство и помагачество при убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за което получи две доживотни присъди без право на замяна и една присъда доживотен затвор. Костов ще трябва да изтърпи най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна.

Янко Попов бе признат за виновен в помагачество при убийството на Румен Рачев, за което получи присъда от 17 години, както и за участие в организирана престъпна група, за което бе наказан с присъда от 7 години лишаване от свобода. Попов ще изтърпи 17 години при първоначален строг режим в затвор от закрит тип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови