Съдът оправда Асен Генов за боядисването на партизанския паметник

ОFFNews Последна промяна на 31 октомври 2014 в 12:00 4406 16

На 7 ноември 2013 г. партизанският паметник пред централата на БСП на

Софийският районен съд (СРС) оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска за боядисания партизански паметник пред централата на БСП на "Позитано" 20.

Според съдия Мирослава Тодорова изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение. Освен това няма пряко доказателство, че именно Генов и Сърбинска са изрисували конструкцията.

Прокуратурата може да протестира оправдателната присъда в 15 дневен срок пред Софийския градски съд.

Асен Генов и Цветелина Сърбинска по време на делото. Снимка: Николай Кобляков.

Пред съда Генов и Сърбинска заявиха, че поемат политическата отговорност за извършеното, защото, по думите им, това е било акт на протест срещу политическия елит.

Адвокатите им представиха доказателства, според които паметникът е безстопанствен и незаконен. Сред тях са писма от Министерството на културата и Столична община и др., според които не може да се намери собственикът на обекта и е спорно дали той е с културна стойност.

Прокуратурата обвини Генов и Сърбинска в хулиганство, предлагайки на съда да бъдат освободени от наказателна отговорност и да им бъдат наложени глоби по чл. 78А от Наказателния кодекс.

Адвокатът на Генов Иво Беров, подчерта, че в предложението на прокуратурата за налагане на глоби са цитирани показания на трима полицаи, според които те забелязали "шест лица с тъмни дрехи, шапки и качулки и същите стояли пред този паметник". Според юриста това показва, че вината на подсъдимите не е доказана, дори и съдът да приеме, че акцията представлява хулиганство, а не политически акт.

Защитникът на Сърбинска Атанас Атанасов от Реформаторския блок, пък посочи, че "неуважение към обществото е, че днес продължават да съществуват символи на комунистическия режим, а не обратното". По думите му в случая става въпрос за политически протест и съдът би се злепоставил, ако обяви Генов и Сърбинска за виновни

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2014 в 21:52

това мръсно копеле бих го растрелял без да ми мигне окото

01.11 2014 в 23:57

Тези грозни и страшни монументи на разбойници-агенти на "Империята на злото", които освен да обират мандри, друго не са вършили отдавна трябваше да бъдат унищожени.Тези, т.нар. "партизани" са били в голямата си част криминални престъпници-кокошкари или руски агенти. Даже може да се каже , че не са българи, защото същите след Черния 9-ти унищожават цвета на българската интелигенция... Тези "паметници" не са история, а срам за нацията !

01.11 2014 в 20:44

То на днешно време ШОРОШОМОЛЦИТЕ, ПРОТЕСТУИРАЩИТЕ, ЛИБЕРАСТИТЕ, ТОЛЕРАСТИТЕ, МУЛТИКУЛТУРАСТИТЕ и ПЕДЕРАСТИТЕ закон не ги лови.

Ей го съдът оправда Асан Бояджията, и оня руски французин, или май беше френски руснак, дето Интерпол го търсел за измами на възрастни хора.

Явно съдът прилага отново ПОЛИТИЧЕСКИ ПОДХОД,както по времето на соца, обаче вече в ОБРАТНА ПОСОКА. Вместо на Москва сега си даваме задника на Вашингтон. Омерзен съм.

01.11 2014 в 20:36

Аз съм доволен от решението, браво!

01.11 2014 в 13:02

Тези, дето се чудят с какви пари ще се почиствал паментника... За нормалните хора в България този въпрос не стои. Стои въпроса с чии пари да СЕ РАЗРУШАТ паментиците на комунизма и с кои пари ДА СЕ ИЗКОРЕНИ БКП и ДС от живота в България! За това трябва да отиват парите ни, а не за полицаи и съдии, които да гонят протестиращите срещу #КОЙ!

01.11 2014 в 11:32

ДАЛИ МОГА ДА СЕ ИЗС*РА НА ПАМЕТНИКА НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЛЕТЦИ, УБИВАЛИ ДЕЦА И ТАКА ДА ИЗРАЗЯ ПОЛИТИЧЕСКАТА СИ ПОЗИЦИЯ, ЧЕ СЪМ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА?


ВСИЧКИ ЛИБЕРАСТИ И СЛУГИ НА САЩ ТРЯБВА ПРОСТО ДА БЪДАТ ФИЗИЧЕСКИ ЛИКВИДИРАНИ - ТОВА СА РЕАЛНИТЕ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ!

31.10 2014 в 20:15

Мили боже каква съдийка е това? Какво общо има стопанисването или какво символизира паметника, за закона има значение, че има акт на вандалщина. И кой и с какви пари сега ще почисти това боядисване? Ние като данъкоплатци? Асен Генов, който по цял ден само говори за принципи и кое било правилно,да беше поел отговорност, ако знае изобщо какво означава това

31.10 2014 в 15:22

Да не се забравя, че доста от партизаните преди 9.ІХ. бяха ликвидирани или репресирани от комунистическия режим, обявен за престъпен. Пример - Горуня, ако знаете кой е.

31.10 2014 в 15:16

Явно протестърските тролове сте доста неграмотни. Писанията ви издават, че не знаете какъв е този паметник, щом го свързвате с комунистическия режим. Посветен е на хора, преди въвеждането на този режим.
Такива паметници има в цялата страна, но явно протестърите не могат да омажат всичките.
Въпросът е в омазването, а не в това какво символизира, и дали съществуването на този паметник е приемливо за обществото.
Каква ли би била оценката на пишещите тук, ако някой омаже с лайна клуб на която и да е политическа сила, с която не е съгласен и по този начин да изрази своето политическо мнение ?

31.10 2014 в 15:14

Какви партизани бе. Грабители на мандри, слуги на чужда държава. Национални предатели, които избиха 40 000 българи, откраднаха им имотите и предложиха независимостта на България на чужда държава. Същото прави днес Сидеров.
БРАВО СЪДИЯ ТОДОРОВА. ИСТИНСКИ МАГИСТРАТ.