Съдът обявява присъдата срещу Асен Генов за боядисания партизански паметник

Ивайло Анев 31 октомври 2014 в 08:26 5014 6

Партизански паметник, Позитано 20
На 7 ноември 2013 г. партизанският паметник пред централата на БСП на "Позитано" 20 осъмна боядисан

Днес Софийският районен съд (СРС) ще произнесе решението си по делото за боядисания партизански паметник пред централата на БСП на "Позитано" 20. По него подсъдими са Асен Генов от "Протестна мрежа" и Цветелина Сърбинска.

Пред съда Генов и Сърбинска заявиха, че поемат политическата отговорност за извършеното, защото, по думите им, това е било акт на протест срещу политическия елит.

Адвокатите им представиха доказателства, според които паметникът е безстопанствен и незаконен. Сред тях са писма от Министерството на културата и Столична община и др., според които не може да се намери собственикът на обекта и е спорно дали той е с културна стойност.

Прокуратурата обвинява Генов и Сърбинска в хулиганство, предлагайки на съда да бъдат освободени от наказателна отговорност и да им бъдат наложени глоби по чл. 78А от Наказателния кодекс.

Адвокатът на Генов Иво Беров, подчерта, че в предложението на прокуратурата за налагане на глоби са цитирани показания на трима полицаи, според които те забелязали "шест лица с тъмни дрехи, шапки и качулки и същите стояли пред този паметник". Според юриста това показва, че вината на подсъдимите не е доказана, дори и съдът да приеме, че акцията представлява хулиганство, а не политически акт.

Защитникът на Сърбинска Атанас Атанасов от Реформаторския блок, пък посочи, че "неуважение към обществото е, че днес продължават да съществуват символи на комунистическия режим, а не обратното". По думите му в случая става въпрос за политически протест и съдът би се злепоставил, ако обяви Генов и Сърбинска за виновни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови