Съдът обявява присъдата срещу Асен Генов за боядисания партизански паметник

Ивайло Анев Последна промяна на 31 октомври 2014 в 08:26 4526 6

Партизански паметник, Позитано 20
На 7 ноември 2013 г. партизанският паметник пред централата на БСП на "Позитано" 20 осъмна боядисан

Днес Софийският районен съд (СРС) ще произнесе решението си по делото за боядисания партизански паметник пред централата на БСП на "Позитано" 20. По него подсъдими са Асен Генов от "Протестна мрежа" и Цветелина Сърбинска.

Пред съда Генов и Сърбинска заявиха, че поемат политическата отговорност за извършеното, защото, по думите им, това е било акт на протест срещу политическия елит.

Адвокатите им представиха доказателства, според които паметникът е безстопанствен и незаконен. Сред тях са писма от Министерството на културата и Столична община и др., според които не може да се намери собственикът на обекта и е спорно дали той е с културна стойност.

Прокуратурата обвинява Генов и Сърбинска в хулиганство, предлагайки на съда да бъдат освободени от наказателна отговорност и да им бъдат наложени глоби по чл. 78А от Наказателния кодекс.

Адвокатът на Генов Иво Беров, подчерта, че в предложението на прокуратурата за налагане на глоби са цитирани показания на трима полицаи, според които те забелязали "шест лица с тъмни дрехи, шапки и качулки и същите стояли пред този паметник". Според юриста това показва, че вината на подсъдимите не е доказана, дори и съдът да приеме, че акцията представлява хулиганство, а не политически акт.

Защитникът на Сърбинска Атанас Атанасов от Реформаторския блок, пък посочи, че "неуважение към обществото е, че днес продължават да съществуват символи на комунистическия режим, а не обратното". По думите му в случая става въпрос за политически протест и съдът би се злепоставил, ако обяви Генов и Сърбинска за виновни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2014 в 10:48

Ех, общината не може ли като европейска такава просто да измие паметника? Няма нужда от тъпотии.

31.10 2014 в 10:22

#02: Мекере си ти, но комунистическо и руско, вероятно?!?

31.10 2014 в 10:21

"Комунистическия режим не беше ли обявен за престъпен?" - всеки има право да го обяви за такъв. Въпроса е, коя е тази институция в чиято юрисдикция влиза това задължение. Т.е. народното събрание има ли право да съди, то законодателства. След първата световна война, Стамболийски прави закон за съдене на виновниците за националната катастрофа, но тогава се съдят хора, не идеологии, факт че много са осъдени но за неща които когато са правени не са били смятани за незаконни. историците могат да го осъдят (на базата на проучени документи) но това не води до наказания. просто присъдата на историята не е като присъдата на съдилищата, т.е. да налагат наказания.освен това даже и ако някое от българските съдилища има правото да осъди (по определни критерии)един режим като престъпен какво става с хората свързани с него - реално погледнато всеки който е заемал някаква длъжност, бил е член на партията трябва да е престъпник? Меко казано, твърде крайно!!! А и не може никой да бъде съден за нещо което когато е станало не е смятано за престъпление. Т.е. в този случай той си носи политическата отговорност. От друга страна отношението към инакомислещите, лагерите, взимането на земята и т.н. са неща за които трябва да се търси отговорност и да не се забравят.За да не се повторят...

31.10 2014 в 10:07

А дали са пуснали молба за демонтаж на паметника преди това или са решили просто да си драскат ?

И да е незаконен има органи, които трябва да го демонтират.
Много се съмнявам, че са пуснали молба срещу паметника.
Не знам кой и с какъв акъл ги защитава, като са най обикновени хулигани.

31.10 2014 в 09:49

Срамувам се, че хора от РБ защитават тези мекерата!

31.10 2014 в 08:56

Комунистическия режим не беше ли обявен за престъпен?