Съдът не се смили над Георги Семерджиев. Остава в ареста

OFFNews 24 октомври 2022 в 17:17 2553 2

Семерджиев

Снимка Инстаграм

Георги Семерджиев

Обвиненият за катастрофата в София, при която загинаха две момичета на 22 г. и 26 г., Георги Семерджиев остава в ареста, постанови Софийският градски съд. Според СГС има опасност бившият футболист да се укрие и да извърши друго престъпление.

Семерджиев подаде молба за по-лека мярка за неотклонение поради влошено здраве, но съдът я отхвърли, като отбеляза, че са налице всички законови основания за продължаване на ареста му. Обвиняемият не се яви в съдебната зала. Адвокатът му и прокурорите по делото нямаха информация за здравето му, съобщава БТА.

Мъжът, който е обвиняем за пет престъпления, се намира в ареста повече от три месеца.

По думите на прокуратурата разследването за катастрофата е към края си, а Семерджиев и защитникът му вече се запознават със събраните доказателства. От държавното обвинение бяха против изменението на мярката в домашен арест.

Прокурор Събина Христова обясни, че на адвоката на Семерджиев и на самия него им е даден срок до 1 ноември да се запознаят с материалите по делото. Ако не направят доказателствени искания, на които задължително трябва да се отговори, ще бъде изготвен обвинителният акт и ще бъде внесен в съда.

Катастрофата се случи около 23 ч. на 5 юли на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски", при хотел "Хемус". Тогава мощно "Ауди Q7" с фалшив немски номер профучава през червения светофар от НДК по посока "Черни връх". Причината е гонка с мотор, който обаче спира на светофара.

Джипът убиец на Семерджиев, който кара без книжка (отнета му е заради шофиране под влияние на наркотици на 11 юни, но не е арестуван от служителите на 7-мо Районно управление на полицията), връхлита таксиметров автомобил, след това помита двете момичета на тротоара пред входа на метростанция "Европейски съюз". Те умират на място. Колата се разбива в асансьора на метрото и се чува взрив. 

Междувременно прокуратурата образува досъдебно производство срещу полицаи за "чадър" над Георги Семерджиев. 

Срещу бившия футболист са повдигнати 5 обвинения - за причиняване на смърт на повече от един човек, управление на автомобил след употреба на наркотици и използване на фалшива шофьорска книжка. Четвъртото е за притежаване на наркотици, след като в колата му бе намерено малко количество дрога, а петото - за шофиране с чужди номера в деня на трагедията.

През септември МВР обяви резултата от проверката си, която уличи 40 служители на вътрешното министерство, които с действие или бездействие са помагали през последните години на Георги Семерджиев. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че МВР е допуснало фрапантни грешки в полза на бившия футболист, като тази, че е бил задържан и пуснат да избяга след задържането. Днес Демерджиев уволни почти всички полицейски началници в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови