Демерджиев уволнява почти всички полицейски началници в София

Ружа Райчева 24 октомври 2022 в 13:30 17252 5

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Иван Демерджиев

Ръководствата на седем от деветте районни полицейски управления в София ще бъдат сменени, обяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг в Министерски съвет. Нови началници ще имат от Второ до Осмо районно управление на МВР в София включително. Рокади няма да има само в Първо и Девето РПУ.

Тези, които ще бъдат сменени, имали качествата на професионалисти, но не са упражнявали достатъчно ефективно нужния контрол, за да не се стига до катастрофи като тeзи на бул. "Черни връх" и на Околовръстния път на София. В началото на юни две млади жени бяха прегазени от бившия футболист Георги Семерджиев, докато чакали на пешеходна пътека на "Черни връх", а в края на септември "Порше", носещо се с бясна скорост по Околовръстното, уби френски гражданин на място и рани още двама.

Сменените началници на софийските районни управления не са осъществявали полицейски чадър над никого, подчерта служебният министър Демерджиев и обясни, че след като ръководството на МВР е анализирало ситуацията, се е стигнало до извода, че без да се направят рокади, няма как да се обезпечи добрата организация и добрия контрол в тези районни управления.

Новоназначените шефове на седемте районни управления са избрани от шефа на СДВР Калоян Милтенов. Това според Демереджиев показвало, че не става въпрос за политически назначения. "Не става въпрос за чистка, а за преценка на политическото и професионално ръководство", увери главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Промените: 

  • Второ РУ – на мястото на комисар Венелин Станков ще бъде преназначен инспектор Стефан Дойчев, разузнавач III степен, 2 сектор към отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ – СДВР;
  • Трето РУ – на мястото на комисар Александър Александров ще бъде преназначен главен инспектор Ивайло Величков, началник на 2 сектор в отдел „Икономическа полиция“ – СДВР;
  • Четвърто РУ – на мястото на комисар Румен Костадинов ще бъде преназначен главен инспектор Кристиан Тонев, началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в Първо РУ – СДВР;
  • Пето РУ – на мястото на комисар Мариета Иванова ще бъде преназначен главен инспектор Пламен Максимов, началник на 5 сектор в отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ – СДВР;
  • Шесто РУ – на мястото на комисар Делян Гешев ще бъде преназначен комисар Пламен Колев, заместник-началник на отдел „Охранителна полиция“ – СДВР;
  • Седмо РУ – на мястото на комисар Ани Петрова ще бъде преназначен главен инспектор Радостин Ангелов, началник на 6 сектор към отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ – СДВР;
  • Осмо РУ – на мястото на комисар Валери Симеонов ще бъде преназначен комисар Светослав Стойков, заместник-началник на Осмо РУ – СДВР.

Относно проблемните наркотични тестове на МВР

Миналата седмица зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР Генади Тенев се оплака от неточни наркотични тестове, на които служителите на МВР стават жертва. Тенев дори обяви, че ръководството на МВР е длъжно да компенсира служители си "за това, което преживяват в момента".

Полицаи дават положителни проби за дрога. Сега се сетиха, че тестовете не са наред

Според Иван Демерджиев не е вярна тезата, че наркотичните тестове са неточни. Въпреки това той посочи, че за да се установи конкретният произход на наркотични вещества в кръвта, трябва да се направи кръвно изследване.

"Идентифицирахме този проблем като драстично намалихме срока за провеждането на кръвен тест. От януари 2023 г. влиза в сила наредба, според която МВР ще тества и полицаи, които не шофират, за наличието на наркотици в кръвта", обяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

5

Октим

24.10 2022 в 17:50

Четейки ежедневно какво “сътворяват“ и представляват не само началниците, а особено повечето полицаи ... САМО уволнението се явява за тях като целувка, милувка и стимул да продължават в същия дух!!! Като сериозно се съмнявам дали и смъртната присъда ще може да повлияе на вече удавилите се в корупция подобни боклуци ...???

-1974

4

Владè

24.10 2022 в 17:37

А почему само ф Софиа ? А палицеиският началник другар , там дето руменрадовшия отец мачкаше хора по кръговите , пачему не е овОлнет ? А тест за ракийка сториха ли ? А партийното секретар случайно ли минаваше или го повикаха .
Все въпроси с понижена трудност , но останали без отговор .

1017

1

IvoIvo

24.10 2022 в 14:28

Всички са много силни в уволненията...