Съдът гледа искането на прокуратурата за изпълнението на европейската заповед за арест на Елена Удря

OFFNews 13 април 2022 в 07:30 1488 0

Елена Удря

Снимка БТА/Красимир Николов

Елена Удря в Окръжният съд в Благоевград, 8 април 2022 г.

Окръжният съд в Благоевград ще разгледа днес от 14:30 часа искането на прокуратурата за изпълнение на европейската заповед за арест, издадена от съда в Букурещ, срещу румънката Елена Удря.

Удря, която е бивш министър на туризма, бе задържана в България преди дни. В Румъния тя има присъда от 6 г. затвор за корупция. 

Според прокурорите през 2011 г. е сключен договор за услуги между министерството на туризма, ръководено от Удря, и фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на страната по време на официални прояви с участието на известния боксьор Лучиан Буте.

Обвинението твърди, че тя е използвала популярността на Буте, който по това време е световен шампион на Международната боксова федерация, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства.

На 8 април говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде подробности за задържането на Удря в България, като посочи, че се чака превода на европейската заповед за арест от румънски, за да се задейства държавното обвинение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!