Съдът гледа делото на чиновничка, раздала 53 000 лв. бонуси

OFFNews 20 юли 2015 в 07:17 7918 4

Снимка БГНЕС

Виолета Николова

Софийският апелативен съд (САС) днес ще гледа делото срещу бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова, Тотка Стоилова - финансов контрольор на Агенцията и Райна Иванова. 

Трите са обвинени в това, че от 19 юни до 19 декември 2011 г. са раздали бонуси в размер на 53 000 лв., въпреки условията в специална наредба, според която премиите се определят от министъра на правосъдието. Оказва се обаче, че най-виновна е Виолета Николова, а останалите две подсъдими са помагачи в извършването на престъплението. 

Софийски градски съд (СГС) постанови на Николова присъда от 5 години лишаване от свобода. За виновна беше призната и Тотка Стоилова за това, че не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Виолета Николова. Тя получи условна присъда от две години с три години изпитателен срок. Третата подсъдима – Райна Иванова, беше напълно оправдана. Според прокуратурата тя е била помагач в извършването на присвояването на парите.

Николова и Иванова бяха оправдани по обвинението за това, че са съставили документ с неверни обстоятелства. Става дума за писмо до Министерството на правосъдието, в което се казва, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение", като целта е била документът да бъде представен на заместник-министъра на правосъдието.

Николова обаче няма задължението да върне присвоените пари. Причината е, че при старта на делото през май 2013 г. съдът отхвърли иска на Агенцията по вписванията, с който поиска да ѝ бъдат възстановени щетите.

Това решение на първоинстанционния съд бе обжалвано пред САС, който оправда бившата шефка на Агенцията по вписванията и потвърди невинността на Райна Иванова и Тотка Столова. 

Това решение на САС пък бе обжалвано пред Върховния касационен съд (ВКС), който отмени присъдата на Софийския апелативен съд, с която Николова бе напълно оправдана и отново върна делото на САС.

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена след разследване заради това, че през 2011 година сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията, Николова сама призна, че през 2011 година е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях си е дала сама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови