Съд отмени две абсурдни сметки за ток за над 2000 лева

OFFNews 22 февруари 2017 в 12:05 4816 0

Окръжен съд - Добрич се произнесе в полза на жена, завела иск срещу "Енерго - Про Продажби" АД заради завишени сметки за ток. Окръжните магистрати потвърдиха на втора инстанция, че клиентката на дружеството не дължи над 2000 лева за двумесечно потребление на електроенергия, обявиха от съда. 

33-годишната жена е оспорила по съдебен път две сметки за ток от 2015 година. По едната трябвало да се платят 1021.94 лв., а по другата – 1172.74 лева, като сумите били начислени за потребление на ел. енергия в периода от 2 септември до 31 октомври 2015 година.

"Събраните по делото доказателства сочат, че доставяната в имота на жената електроенергия в този период била отчитана с електромер, монтиран през 2014 г. и за първи път проверен за точност на 12 ноември 2015 година, като проверката била направена по искане на клиентката. На място било установено, че уредът отчита електроенергия и при положение, в което такава не се подава. Електромерът бил подложен и на метрологична експертиза, която констатирала, че средството за измерване е манипулирано - бил добавен чужд елемент в шунтовата верига, което водело до отклонение в отчитането с плюс 29.80%", гласи съдебното решение на магистратите в Добрич.

Въз основа на тези доказателства Окръжният съд е заключил, че щом като в случая средството за техническо измерване не е отчитало точно, показанията му не са критерий за реално доставената електроенергия.

Според магистратите, ако от енергото са били направили преизчисляване, то тогава добричлийката би дължала сумите по коригираните сметки. Но компанията доставчик на ток не е направила това и не е направила корекция. Затова жената не трябвало да плати нищо по двете фактури.

Решението на съда не може да се обжалва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови