Доклад на Световната банка: Токът в България трябва да поскъпне

Последна промяна на 17 февруари 2017 в 11:31 17811 14

За да продължи финансовото възстановяване на еелектроенергийния пазар в България са необходими две допълнителни мерки. От една страна това е държавна подкрепа за намаляване на разходите за погасяване на натрупаните задължения, а от друга - увеличаване на такса „Задължение към обществото“ за всички потребители с приблизително пет процента на година до 2019 г. Това е записано в резюмето на доклада на Световната банка за електроенергийния пазар у нас, публикувано на интернет страницата на Министерството на енергетиката. 

Според анализаторите на институцията за регулираните потребители, увеличението от тази мярка в крайната цена за електроенергия се очаква да бъде 2% годишно след корекция за инфлация.

Според Световната банка досегашният модел на функциониране на регулирания сектор с единствен доставчик в лицето на НЕК вече е неприложим, тъй като се налага въвеждането на нов подход за прехода към конкурентен енергиен пазар, съвместим с вътрешния електроенергиен пазар на Европейския Съюз (ЕС).

"Реализирането на организиран пазар „Ден напред“ (ПДН) от страна на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е значителен напредък за прехода към конкурентен енергиен пазар. Следващата стъпка е да се увеличи ликвидността на пазара, за да може ПДН да осигури надеждна референтна цена, чрез (а) въвеждане на механизъм за търговия на технологичните загуби на пазарен принцип и (б) интегриране на производителите с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и производителите, възползващи се от преференциални цени на пазара на едро. Второто може да бъде постигнато чрез въвеждане на Договори за разлика.

Трябва да се върви в посока разработване на организирани пазар за двустранна търговия (ДТ) и пазар „в рамките на деня“ (ПРД), които да допълнят ПДН. С цел подобряване на прозрачността и ефикасността при двустранните сделки е препоръчително, държавните предприятия – производители на електрическа енергия да прехвърлят своята търговия на платформата за двустранни договори", пише в доклада.

Според Световната банка процесът на пълна либерализация на електроенергийния пазар трябва да продължи. Препоръчва се поетапен подход чрез постепенно преминаване от регулирани към пазарно-ориентирани цени за битовите потребители. Това щяло да позволи на домакинствата да се адаптират плавно към пазарните цени на електроенергията преди пълното премахване на регулираните тарифи.

Посочва се, че в това отношение е важно да се предприемат мерки за защитата на бедните потребители чрез подобрения както в програмите за социално подпомагане, в краткосрочен план, така и за допълнителни мерки за енергийна ефективност, в средносрочен план.

Предложената понастоящем от правителството социална тарифа би спомогнала за смекчаване на обедняването от промяна в цените и от премахването на регулираните цени, ако бъде избран такъв вариант. За да се гарантира, че допустимите физически лица и домакинства ще се възползват от програмата, се препоръчва максимално ефективното използване на наличните административни ресурси с цел автоматично включване в програмата. Правителството трябва също да разгледа варианти за разширяване на критериите за допустимост за големите домакинства с ниски доходи и потребление над 150 KWh на месец, тъй като тези домакинства са идентифицирани от Световната банка като „енергийно уязвими“, посочват от банката.

В доклада е отбелязано, че вследствие на предприетите държавни политики в миналото, натрупаният финансов дефицит в регулирания сектор, който обхваща потребителите с право на избор на регулирани цени, е оценен на 1.9 млрд. лв. към края на 2015 г. (2 на сто от БВП).

"Реализираните законодателни и регулаторни мерки през 2015 г. спомогнаха за значителното намаляване на ценовия дефицит до 71 млн. лв. през 2015 г., в сравнение с 435 млн. лв. през 2014 г.", посочват от Световната банка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

480

14

Plagiat

18.02 2017 в 08:17

Професура си продава боклуците. Омерзен, ама продава. Туй то. Ко другу да продава.
"В доклада е отбелязано, че вследствие на предприетите държавни политики в миналото, натрупаният финансов дефицит в регулирания сектор, който обхваща потребителите с право на избор на регулирани цени, е оценен на 1.9 млрд. лв. към края на 2015 г. (2 на сто от БВП)."...

15242

11

Стефан

17.02 2017 в 16:04

А според българите, заплатите на целия персонал на тая антибанка, трябва да станат по един долар годишно.
Казват, че това много увеличавало адекватността на анализите за цените на тока по държави.

3198

10

Бухльо

17.02 2017 в 13:54

"Професоре", каква е твоята теза за тази народопсихология?

3198

9

Бухльо

17.02 2017 в 13:53

"Професорът" е прав за невнятното поведение на "либералните". Прав е и за поведението на "западняците" у нас - поведение на търговец от метрополията в колониален пазар. Пропуснал е обаче да обяви, че и "източняците" за същата бира - от тях навремето видяхме точене на ресурси в подкрепа на разни безмислени каузи (братски революции на едноутробни наши арабски и африкански "братя"), предоставяне в замяна на върхови постижения (Жигули и Лада) и безмислени забрани (да не се пътува свободно, да не се говори свободно срещу селяците, окупирали властта), в замяна на много пара в свирката (КПСС - БКП, да живей, да живей!).
С две думи - ние като не си пазим сами интереса, не разбирам защо очакваме някой чужд - от запад или от изток да ни го пази. И защо като ни го отпраска (експлоататорското отношение) западняка, се обръщаме, да го поемем от изток и обратно?!

31251

7

Denis Rizanov

17.02 2017 в 12:43

Според един друг доклад на тая същата "банка", в която седи и пърди знаете КОЯ... та според един друг доклад на тия мизирабъли от началото на 2016 цената на водата в България трябва да стане "сегашни" 7,40-7,60лв най-късно до 2020г.
Обаче "СОЦИАЛНО-ПОНОСИМАТА" цена била някъде около 4,80-5,00лв.

"сегашни" -> значи да се отчете и сложи върху тях инфлацията.