Референдумът на Слави не е задължителен, реши окончателно съдът

OFFNews 30 май 2017 в 14:44 4977 4

Снимка Сергей Антонов

Слави Трифонов по време на протеста си пред парламента по-рано този месец.

Референдумът за промяна в избирателната система, иницииран от "Шоуто на Слави", няма задължителен характер, реши днес последната съдебна инстанция.

Това означава, че трите предложени в националното допитване въпроса не влизат в сила автоматично. Те все пак подлежат на разглеждане в парламента.

Днес Върховният административен съд потвърди решението на тричленния състав, което постанови към преброените от ЦИК гласове да се добавят още около 500. Въпреки това общият брой гласове се оказа недостатъчен, за да има референдумът задължителен характер. За това не му достигнаха около 12 000 гласа.

Референдумът се проведе заедно с последните президентски избори. Той предлагаше замяна на настоящата избирателна система с мажоритарна, намаляване на партийната субсидия на 1 лев на получен глас и съкращаване наполовина на броя на депутатите до 120 души.

С откриването на новия парламент най-голямата политическа сила - ГЕРБ - обяви, че по волята на народа ще внесе за разглеждане в пленарната зала въпроса за въвеждане на мажоритарна система. Предварителните сондажи сочат, че предложението няма да получи достатъчна парламентарна подкрепа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови