РБ издигна съдия Диана Добрева за инспектор във ВСС

OFFNews 09 ноември 2015 в 15:31 3901 0

РБ издигна съдия Диана Добрева за инспектор във ВСС

Реформаторският блок издига кандидатурата на съдия Диана Добрева за инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Считаме, че по време на дългогодишния си професионален опит съдия Добрева се е доказала като независим, високо ерудиран и ползващ се с уважение в юридическите среди съдия, се казва в мотивите на предложението, подписано от седемте депутата от ДБГ, Атанас Атанасов и Петър Славов от Парламентарната група на РБ.

Съдия Диана Добрева е част от системата на съдебната власт близо тридесет години. Била е съдия в Окръжния съд в Перник, в Софийския районен съд, където е била и заместник-председател. Тя е била и председател на отделение във Върховния административен съд (ВАС).

Заемането на позиция на съдия във върховен съд носи авторитет, който ще спомага при упражняване на основното правомощие, което Конституцията възлага на Инспектората, а именно – контролната функция по проверка дейността на органите на съдебната власт, без да бъде засягана независимостта на съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите при осъществяване на техните функции, се казва още в мотивите на предложението.

От РБ посочват също, че съдия Добрева, е безспорно професионалист с висока оценка за своите професионални и морални качества сред колегите си.

С решение от 2 април парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор. Тя встъпи официално в длъжност на 16 април 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!