Разследват схеми за застрахователни измами

OFFNews 05 февруари 2018 в 09:34 12425 0

Разследват схеми за застрахователни измами

Полицията регистрира бум на застрахователните измами у нас. Хит сред тях е класическата схема, при която новозастрахован автомобил се обявява за откраднат, показва разследване на Нова тв.

„Такъв автомобил отвън закупен за някаква смешна сума... накичва се колкото да може само да върви, за да може да се представи пред застрахователите за сума, която много-много пъти надвишава. Той никъде не може да се продаде, нито на автоборсата, никъде не може да му се вземе такава висока сума”, заяви гл. инспектор Пламен Максимов от сектор „Престъпления срещу МПС” към СДВР.

Мнимият собственик на автомобила съобщава за кражбата в МВР, но е спокоен, защото следите му са заличени от следващите в схемата - автоморгите или частни лица, които разглобяват колите.

След разглобяването на колите се заличават всички идентификационни номера, унищожават се рамите и номерацията на частите, която би издала автомобила. На практика във всяка автоморга разглобяват автомобили с цел застрахователна измама, твърди източник на Нова тв, пожелал анонимност. 

Самият собственик на автомобила на практика печели два пъти - първия път при предаването за разглобяване и продажбата на колата на части, и втория път при изплащането на застрахователната премия. 

Само от началото на тази година в страната са станали 94 кражби на автомобили, показват данните на полицията. От тях 22 % са извършени с цел застрахователна измама. В сравнение с миналата година това е 100 процента увеличение, казват още от МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови